ООН: Афганистан на талибаните е най-репресивната страна за жените в света

Снимка: Pixabay

Момичетата и жените са хванати в капана на домовете си

Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света, откакто талибаните взеха властта, заяви днес ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

На жените им бяха отнети основни права и новите управляващи "са се фокусирали основно върху налагането на правила, които на практика оставят повечето жени и момичета хванати в капан в домовете им", се казва в изявление на Мисията на ООН в Афганистан, публикувано на Международния ден на жената.

Въпреки първоначалните си обещания за по-умерена политика що се отнася до правата на жените талибаните наложиха строги мерки, откакто взеха властта през август 2021 г. Тогава ислямистите се върнаха на власт в Афганистан, възползвайки се от изтеглянето на силите на САЩ и НАТО след война, продължила две десетилетия. Талибаните забраниха образованието на момичетата след шести клас и достъпа на жените до обществени места като паркове и спортни зали. Жените също така нямат право да работят в национални и международни неправителствени организации, като по наредба трябва да носят дрехи, които покриват тялото им.

"Под управлението на талибаните Афганистан остава най-репресивната страна в света по отношение на правата на жените", каза Роза Отунбаева, специален пратеник на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията в Афганистан. "Смущаващо е да наблюдаваме техните методични, целенасочени и систематични усилия за изтласкване на афганистанските жени и момичета от обществената сфера", добави тя.

Ограниченията и най-вече забраните за образование и работа в неправителствени организации предизвикаха жестоко осъждане от международната общност. Въпреки това талибаните не показват признаци на отстъпление и твърдят, че забраните са временни и са въведени, защото жените не носят правилно забрадките си и не спазват правилата за разделение на половете, отбелязва АП.

Що се отнася до забраната жените да получават университетско образование, талибанското правителство каза, че някои от преподаваните предмети не съответстват на афганистанските и ислямските ценности. "Затварянето на половината от населението на страната вкъщи в условията на една от най-големите хуманитарни и икономически кризи в света е огромно действие на национално самонараняване", заяви Отунбаева.

"Това ще обрече на бедност и на зависимост от помощи не само жените и момичетата, но и всички афганистанци за поколения напред", добави тя, като според нея това ще изолира Афганистан още повече от собствените му граждани и от останалия свят.

Мисията на ООН в Афганистан също така заяви, че отчита почти постоянен поток от дискриминационни укази и мерки срещу жените след идването на талибаните на власт. Част от тях са свързани с правото на жените да пътуват или да работят извън пределите на домовете си, като достъпът до пространства е до голяма степен ограничен. Освен това жените в страната не разполагат с правото да вземат решения на всички нива в публичния сектор.  

Представители на ръководеното от талибаните правителство на Афганистан не пожелаха да коментират по случая.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK