Арест за международни шофьори, хванати с 90 афганистанци на АМ „Тракия“

Снимка: Infomreja.bg

Дежурен прокурор ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрамо двамата задържани

Районна прокуратура-Стара Загора, предяви обвинение на К.К., на 53 г., и Б.Т., на 41 г., турски граждани, за това, че на 25.12.2022 г. на км 168 на автомагистрала  "Тракия", в землището на с. Плодовитово, обл. Стара Загора, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага - пари, чрез използване на товарен автомобил „Форд", противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, повече от едно лице - 90 чужденци, от тях 14 непълнолетни, граждани на Афганистан, всички мъже, да преминат страната в нарушение на закона.

Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

С постановление от 25.12.2022 г. на прокурор от РП – Стара Загора, е постановено задържане на обвиняемите за срок до 72 часа. На 23.12.2022 г. турските граждани К.К. и Б.Т.  по професия шофьори, извършващи международни превози, навлезли на територията на Република България през ГКПП-Дунав мост.

Те стигнали до с. Лесово с намерение, както твърдят в обясненията си, „да правят бизнес". С тях се свързал познат и им предложил да оставят камиона и да се върнат на автомагистрала  „Тракия", където да осъществят превоз с празен товарен автомобил до гр. София. Двамата били закарани  на входа на гр. Ямбол, където се качили в товарен автомобил „Форд" и отпътували за гр. София. Уговорката била, че ще получат 200 евро, като пристигнат на посочен паркинг в столицата.

Установено е, че товарният автомобил "Форд" през ноември и декември 2022 г. неколкократно е пътувал по маршрут Елхово – София. Извършват се активни действия по разследването.

На 28.12.2022 г. дежурен прокурор ще внесе в Районен съд - Чирпан, искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо обвиняемите К.К. и Б.Т.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd