Събарят незаконна сграда на Румен Гайтански на язовир "Искър"

Снимка: БГНЕС

Делото във ВАС е по жалби на "Био Майнинг" и ДЛС "Искър"

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град, с което е отхвърлена жалбата на дружеството "Био Майнинг" срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир "Искър".

Със заповедта № РА-30-66 от 24 април 2022 г. главният архитект на Столична община нарежда на "Био Майнинг" АД - София и на Държавно ловно стопанство (ДЛС) "Искър" към "Югозападно държавно предприятие" да премахнат незаконен строеж: "Едноетажна сграда (метална конструкция с тухлени стени) - склад", разположена в имот с идентификатор 22472.7450.259, по КККР на село Долни Пасарел, язовир "Искър", район "Панчарево" - Столична община, до сграда с идентификатор 22472.7450.259.2, както и сеновал на територията на "Държавно ловно стопанство Искър". С Решението на ВАС окончателно сградата се обявява за незаконна и трябва да бъде съборена.

Припомняме, че и през 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков разпореди премахването на изградена монолитна сграда в местност "Авала", яз. "Искър", на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Теренът е бил предоставен за управление ДЛС "Искър", а строежът е извършен от фирмата "Био Майнинг" на бизнесмена Румен Гайтански, известен още като Вълка. В последствие с казуса се зае и Върховната административна прокуратура (ВАП).

Делото във Върховния административен съд е по жалби на "Био Майнинг" и ДЛС "Искър" срещу решение на Административен съд София-град от 2022 г в подкрепа на заповедта за премахването на постройката.

ВАС отменя част от решението съдебното решение от миналата година, с която е отхвърлена жалбата на Държавно ловно стопанство "Искър" срещу заповед на главния архитект на Столична община за премахване на незаконен строеж на язовир "Искър". Върховният съд приема, че ДЛС "Искър" не е юридическо лице, не е правен субект и съответно не може заповедта да е адресирана до него. Разпореждането обаче е и към "Био Майнинг". Според ВАС със заповедта законосъобразно е наредено на дружеството да премахне незаконния строеж, тъй като то е извършило строежа. Върховният административен съд напълно е съгласен с мотивите на първата съдебна инстанция за незаконосъобразността и нетърпимостта на строежа.

С решението на ВАС се приема и заключението на Административен съд София-град, че въпросната постройка се явява нов строеж, за който няма одобрени инвестиционни проекти и не е издадено разрешително. Съответно върховните съдии не приемат мотивите в жалбата на "Био майнинг", че дружеството е извършило текущ ремонт на съществуващ стар навес. В подкрепа на този извод се посочват кадри от аерозаснемане и заключение на съдебно-техническата експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г. Липсата на инвестиционни проекти и разрешение за строеж, характеризират сградата като незаконна, а годината на изграждането й не допуска приложението на нито една от хипотезите за търпим строеж, категорични са върховните съдии.

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на съществуващ стар навес, те не е могат да бъдат квалифицирани като "текущ ремонт" по § 5, т. 43 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ), тъй като са заменени конструктивни елементи - осови, носещи колони, нови стени и покривна конструкция.

Предвид това, строителни дейности носят белезите на основен ремонт по смисъла на § 5, т. 42 от същия параграф, който представлява строеж съгласно т. 38. Като такъв не попада в изключенията по чл. 151, ал.1 от ЗУТ и в частност на т. 1 и за него се изисква издаването на строително разрешение по чл. 148, ал.1 от ЗУТ, ergo - дори да се приеме, че строежът представлява ремонт, то той е основен и отново е незаконен, обясняват още от ВАС. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK