Празникът на черешата отново превзема Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Той ще се проведе в три поредни дни - от 23 до 25 юни

Празникът на черешата отново превзема Кюстендил. Тържествата стартират на 23 юни от 10 часа и ще продължат до 25 юни – 17 часа, съобщават от общинския отдел „Култура и духовно развитие“.

Овощната градина на България – Кюстендил, ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.

Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. А гостите на празника участват в състезателни игри с череши.

Ежегодно един от трите дни е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.

Заявки за участие ще намерите на следни линк: http://kultura-kn.info/…/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0…

Очаквайте скоро пълната програма на празника!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK