Тираджия опита да пренесе почти 2 кг злато през границата ни

Снимка: Митница

Златните изделия са задържани

Над 1.6 кг златни накити за 196 822 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево при три проверки.

При един от случаите на 19.03.2023 година на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която на две места в шофьорската кабина - в куфар на леглото за почивка и в страничен джоб на шофьорската врата са открити два полиетиленови плика, обвити в прозрачно тиксо, съдържащи изделия от жълт метал – колиета, медальони, гривни, обеци. Извършената експертиза от вещо лице установява, че изделията са с общо тегло 1206.90 грама от 21-каратово злато на стойност 154 483 лева. 

Златните изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. 

В същия ден при проверка на лек автомобил под мокета под предната седалка  са открити прозрачни пакетчета със 155.50 грама 14-каратови златни накити на стойност 14 617 лева. Те били укрити от водача на автомобила, турски гражданин, който пътувал сам от Турция за Румъния. 

Няколко дни по-рано на 15.03.2023 г. на пункта на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигат като пешеходци българска гражданка с непълнолетната си дъщеря, които заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране. При извършения личен преглед  се установява, че в бельото на двете лица са укрити общо  294.92 грама златни изделия  на стойност 27 722 лева. 

Бижутата са задържани. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон, съобщават от Агенцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK