МТСП ще реализира проект за 26,7 млн. лв. за социалната и солидарна икономика

Снимка: Infomreja.bg

Предвижда се модернизацията на най-малко 100 предприятия

„Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще реализира проект за 26,7 млн. лв., насочен към кооперациите, специализираните предприятия за хората с увреждания и останалите субекти на социалната и солидарна икономика. Той ще се изпълнява по Механизма за възстановяване и устойчивост от Плана за възстановяване на Европа.

С предоставянето на възможност за развитие на тези предприятия даваме възможност на хора с уязвимо социално положение и хора с увреждания да бъдат адекватна част от живота на страната, да участват в икономиката и по този начин да имат независим живот“. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на втория „КООП ФЕСТ БАНКЯ 2022“.

Предвижда се модернизацията на най-малко 100 предприятия. Сумата, предвидена за всяко едно от тях е 90 хил. лв. за въвеждането на софтуерни, хардуерни, мрежови и пласмент решения.

“Проектът ще даде възможност чрез дигиталната платформа за насърчаване на онлайн търговията, която ще бъде изградена, и чрез фокус-точките, които ще бъдат разположени в районите за планиране, продукцията на всички организации на хората с увреждания и кооперативните съюзи да стане достояние на всички“, обясни заместник-министър Надя Клисурска. Очакванията са това да повиши тяхната конкурентоспособност и пазарна интеграция, а оттам качеството на живот на уязвимите групи.

Инициативата „КООП ФЕСТ БАНКЯ 2022“ се провежда в периода 1 – 4 септември с цел създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени инициативи. Негови организатори са Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания  и с партньорството на Столична община район „Банкя“. В шатрите, разположени в парк „Ротонда”, посетителите ще мога да закупят облекла и сувенири, произведени от хора с увреждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK