ИТН обяви проектокабинета, няма да има промени. БСП доволни, ДБ - недотам

ДБ след срещата с ИТН: Кабинетът може да претърпи промени

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент. Имената на кандидатите за министри бяха обявени след края на срещите на ИТН с "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП.

Ето и пълния списък с имената и биографиите на хората, които имат шанс да седнат в министерските кресла: 

Министър на външните работи - Ради Найденов

Ради Найденов е български дипломат, бил е министър на външните работи в служебното правителство от  2017 г. Говори четири езика, на 58 години е.

Министър на вътрешните работи - Петър Илиев

Илиев е юрист, завършил е магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право и право на ЕС" в Бъкингамския университет. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк. Преподава „Конституционно право” в Софийския университет, доктор е по "Право", както и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината”. Говори четири езика и е на 43 години.

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

Радостин Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Министър на отбраната - Теодора Генчовска

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Министър на земеделието - Пламен Абровски

41-годишният Абровски е юрист, магистър по "Право" с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.      

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров

Той е експерт по туризъм, магистър по "Икономика" и магистър по "Маркетинг". С над 17-годишен опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена, изпълнителен директор на хотелска верига Тракийски хотелиери, генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори четири езика.

Министър на труда и социалната политика - Теодора Пенева

Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ", тя е завършила Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги в СУ "Св. Климент Охридски", "Управление на институциите за социална работа" в СУ "Св. Климент Охридски", "Международна икономика" в Пекински университет. Била е заместник-директор в Социологическа агенция Китай All China Marketing Research, експерт пазарни анализи в ЕВН България, продуктов мениджър в ЕМИС, главен асистент в БАН - секция "Публични политики и социални промени" и "Международна икономика".

Теодора Пенева има над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект "Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката" в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.

Министър на финансите - Пламен Данаилов

Според биографична справка на сайта на "Има такъв народ" Данаилов е завършил Финанси, Счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на културата - Георги Султанов

Той е оперен певец. Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ" 23 г. е в сферата на класическата музика. Работил е с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ от 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.

Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън - Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни - Русе и др. Гастролирал е в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и мн. др.

Министър на енергетиката - Александър Николов

Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. Владее английски език.

Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова

Тя е лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ, както и като лекар- специализант анастезиология и интензивно лечение. Говори четири езика. Д-р Валентинова е от ромски произход.

Министър на образованието - Велислава Петрова

Тя е български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология”. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори три езика. На 31 години е.

Министър на здравеопазването - Силви Кирилов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Георги Георгиев

Министър на правосъдието - Момчил Иванов

Той е адвокат по професия. Роден е на 14 февруари 1976 г. във Видин. Беше депутат от ИТН и в предишното 45-о НС.

Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

Министър на транспорта и информационните технологии Гроздан Караджов

Според биографичната справка на неговия сайт grozdankaradjov.bg, той е завършил Първа английска езикова гимназия в София и специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация "Отворено общество" - София, където последователно заема длъжностите "програмен координатор", "главен секретар" и "програмен директор". В периода 1996 - 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 - 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". В следващите години е инициатор и създател на редица успешни бизнес начинания. Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация "Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител.

Обича фотографията и е любител на гмуркането. Сред любимите му спортове са тенис през лятото и ски през зимата. Гроздан се грижи за няколко котки и кучета. Участва в дарителски каузи, свързани с подкрепата на хора с интелектуални затруднения, бежанци, изоставени и бездомни животни.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова

Коалиционни споразумения няма да подписваме, заяви категорично пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент. 

„Мога да кажа, че усетихме подкрепа. Представихме състава на кабинета пред партиите и обяснихме пред всеки от тях, защо сме избрали тези хора. Тези срещи не бяха, за да водим диалог, а да им представим нашия избор”, каза още Йорданов.

Депутатът отправи и обвинения срещу твърденията, че Петър Илиев, който кандидат за вътрешен министър, е плагиатствал в книгата си.

„Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си, за да може той да бъде осъден. Илиев е готов да осъди всеки, който твърди нещо такова”, заяви Тошко Йорданов.

В начина на представянето и структурата на проектокабинета на „Има такъв народ“ от БСП не виждат „дълги ръце“, включително – на ДПС. Това стана ясно от думите на „червения“ лидер Корнелия Нинова след срещата ѝ с ИТН в парламента.

Като основен висящ въпрос след нея остава искането на социалистите за „споразумение или друга подходяща форма“ на „политическо съгласие по приоритети“. Целта – в документа да присъстват приоритетите на БСП по политики.

Нинова посочи, че разговорите продължават, но не е имало обсъждане на евентуална ревизия на предложените имена.

„Има такъв народ“ са изредили имената на проектоминистрите в своя кабинет, обсъдили са с „Демократична България“ някои основни приоритети, но сред имената в евентуалното правителство на Пламен Николов не са изключени промени. Това стана ясно от думите на представителите на дясното обединение след срещата в Народното събрание.

Зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ Владислав Панев потвърди, че адв. Петър Илиев е в списъка като предложен за вътрешен министър. Той беше спряган за премиер, като от ДБ бяха подчертано критични към подобна евентуална кандидатура заради скандал, свързан с плагиатство.

„В публичното пространство имаше една номинация за премиер… Има няколко дни до крайния срок за връчване на мандата. Според мен, както се вижда от действията на ИТН, може да претърпи промени“, заяви Панев.

Той подчерта, че имената не са обсъждани на срещата, а е говорено за приоритети. „Поискахме от ИТН да представят управленска програма. Потвърдиха, че имат изготвена управленска програма. Засега са изнесени основни приоритети, но ще получим и подробната версия“, посочи Цецка Бачкова от ДБ.

И тя, и Панев посочиха, че от ИТН са обявили три приоритета за новия кабинет, но си спомниха пред журналистите само за два – образование и съдебна реформа.

Тя подчерта, че за споразумение не е говорено, тъй като става дума за формат „Правителство на малцинството“.

Тепърва партиите в ДБ ще решат какво ще правят по отношение на правителството на Пламен Николов, като след това ще има общо решение на коалицията. Междувременно ще продължават разговорите с ИТН по различните ресори. Панев призна, че шансовете за момента са на „над 50%“ за неуспех.

В същото време, той отбеляза: „Не мисля, че сме изравяли някакви томахавки, че сега да ги заравяме“.

*По материали на бТВ и Нова телевизия

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK