Съветниците от Благоевград дадоха зелена светлина за индустриалната зона

Снимка: Община Благоевград

Вижте по-важните точки от сесията, които гласуваха съветниците

Сесията на Общинския съвет в Благоевград започна бурно.

Граждани и политически лидери присъстваха на сесията.

Те носеха плакати, с които показаха неодобрението си към Съвета след като бе гласувано положително на 16 септември точката за теглене на заем за реализиране на проекта „Бачиново“.

Традиционно започна гласуване на дневния ред, в който залегна предложение за извънредна точка, в която да се преразгледа точката за проекта и тя да бъде отменена.

Точката не се прие с гласуване, в което 13 съветници бяха „за“, 15 – против и 7 – въздържали се.

Председателя на ОбС обясни своя мотив, че е гласувал „въздържал се“, тъй като ОбС не може да разгледа и отмени решение, което не е влязло в сила и е върнато от областния управител.

Може да се разгледа заповедта, с която решението е върнато от управителя на ОбС, предложи Тасков, което предложение отново бе отхвърлено от съветниците след 3 поредни гласувания.

Илко Стоянов направи изявление пред съгражданите в залата по повод точката „Бачиново“.

Стоянов каза, че проектът е невъзможно да се случи и „нека гражданите са спокойни“.

Не може да се случи, защото нямаме време, тъй като е по европейско финансиране и има срокове. Победата ви е, че отново влизаме в съда. Стигнахме до момента да си играем със страховете на хората. Няма връзка между данъците и проекта. Данъците не са вдигнати. Ако сте дошли за шоу, резултатът е постигнат, каза Стоянов пред гражданите, които го прекъснаха няколко пъти.

Поощрявам ви за референдума, но един от организаторите изтегли точката за референдума лично по време на сесия. Това е г-н Янкулски. Ние нямаме нещо на всяка цена. Имаме по-важни точки като тази, която ще отпуши индустриален Благоевград, завърши Стоянов.

ГЕРБ излязоха с декларация пред ОбС за организация, която иска да създаде македонски културен клуб „Никола Вапцаров“, с която казаха „не сте дошли в Благоевград“. Според декларацията идеята на клуба е да внуши, че Благоевград е средище на антибългари, пропагандни и нелепи декларации.

„За нас е обидно да се натрапва чуждо национално самосъзнание. Считаме, че създаването на този клуб е груба провокация. Тази самоорганизаиця хората се самоприемат като малцинство, което е грубо нарушение на правата. Ако някой се чувства ощетен, то може да потърси правна закрила. Така се нарушава и Договора за добросъседство“, каза Кирил Илиев от ГЕРБ, който прочете текста на декларацията, подложена на гласуване.

Според медийни публикации клубът се създава, за да защити угнетените и неразбрани македонци в България. Призовава се всеки, който подкрепя каузата, да дари средства за клуба.

Текстът на декларацията бе приет с 25 „да“, 3 – „въздържал се“, нямаше гласували против.

Павлин Янкулски пожела подаде оставка от ОбС.

Той каза, че ОбС е компрометиран и Съветът е показал, че е откъснат от гражданите.

Янкулски заяви още, че ОбС е изчерпан и безполезен орган.

Един от принципите на демокрацията е да има критика от политическите опоненти, а не врагове. В момента има енергия в обществото, която ако бъде задушена, ще се превърнем в гражданска маса.

Атанаска Янкова – Ковачева не бе избрана за омбудсман на Благоевград.

Кандидатура за омбудсман на Благоевград е подала Атанаска Янкова – Ковачева, единствено.

След като специално сформирана комисия за избора на обществен посредник е разгледала документите на Ковачева, тя бе допусната като кандидат.

Досега посредник бе Валентин Илиев.

Кандидатурата на Янкова бе гласувана с  21 гласа „за“, 2 „против“, 9 „въздържал се“. Има една недействителна и една празна бюлетина, както и два празни плика.

Общият брой на бюлетините са 41, 36 са гласували, 5-има отсъстват.

За избра на трябва да са упражнили гласа си 28 съветници.

Паметник на незнайния македонски четник ще бъде поставен в Благоевград. Всички съветници са съгласни с предложението, залегнало в дневния ред на ОбС.

Положително бе гласувано и предложението на кмета на Благоевград за промяна на Общия устройствен план, с което ще стартират и дейностите по заложения проект за изграждане на индустриална зона край село Зелен дол.

По предложение на кмета Илко Стоянов, съветниците дадоха съгласие за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план, на база на което областният център на Пиринско ще има нова производствена зона. Идеята на кмета, залегнала като предложение в дневния ред на Общински съвет, бе гласувана с 37 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържали се“.

„Най-важните неща за реализиране на Индустриалната зона на този етап са локализиране на мястото, включването ѝ в Стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране, както и да е залегнала в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО), за да имаме възможност да получим финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Всички тези неща вече са налице. Днес слагаме самата основа на един процес, който със сигурност ще отнеме време, но важното е да имаме проектната готовност. Следва зоната да се впише в регистъра и да се търси финансиране“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че приоритет за Община Благоевград е да създаде условия за привличане на инвеститори и допълни, че вече има заявен сериозен интерес от страна на такива.

„Благоевград е на уникално геостратегическо положение и целта е да се възползваме от него по възможно най-добрия начин. С изграждане на производствена зона общината ще се превърне в приоритетна за бизнеса“, заяви още кметът Стоянов.

Бъдещата Индустриална зона край, с. Зелен дол ще бъде изградена на два етапа. Първоначално тя ще е разположена на площ от около 650 дка, с възможност да се развие до 1100 дка.

Мястото, на което е планирана е 80% общинска собственост, а 20 % е частна , като собствениците на имоти ще могат да участват в процеса по изграждане. След реализирането ѝ предстои да бъде избран и оператор, от който тя да бъде ръководена. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK