Съюзниците от НАТО: Убедени сме, че подкрепата за Украйна е в интерес на нашата собствена сигурност

Снимка: Министерство на отбраната

Това те заявиха на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва днес, 15 февруари, в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Форумът започна с работна сесия с участието на министъра на отбраната на Швеция. Във фокуса на дискусиите бяха актуални въпроси, свързани с възпирането и отбраната като част от подготовката за срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците разгледаха справедливото разпределение на тежестите и отговорностите и обсъдиха изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2 % от БВП в отбраната е минимален праг, а не таван. За поредна година е отбелязан ръст на разходите за отбрана в съюзен мащаб. Съюзниците се обединиха около мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да продължават да инвестират повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че подкрепата за Украйна е пример за реално трансатлантическо споделяне на отговорностите на практика. Министрите на отбраната обсъдиха още прилагането на Плана за действие в отбранителното производство (DPAP), който цели увеличаване на отбранителното производство, подобряване на оперативната съвместимост и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Те потвърдиха необходимостта от повишаване на производствения капацитет на отбранителната индустрия.

В своето изказване министър Тодор Тагарев подчерта, че всички мерки за повишаване на отбранителния капацитет в рамките на DPAP са от съществено значение. „Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство, всестранното осигуряване и помощта за Украйна остава ключово за избягване на дублиране на усилията, постигане на допълняемост и ефективно използване на националните и общите ресурси“, изтъкна министърът на отбраната. По време на заседанието той заяви, че на национално ниво страната полага усилия за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, разработила е Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и вече надвишава 2% от БВП за отбрана.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО завърши с работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министъра на отбраната на Швеция. Дискусията обхвана дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс, както и Годишната национална програма на Украйна.

По време на заседанието министър Тагарев подчерта, че страната ни продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна - както военна, така и хуманитарна, в рамките на националните възможности.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация за войната в Украйна, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е в интерес на тяхната собствена сигурност. Провеждането на заседанието на Съвета НАТО-Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нападение срещу Украйна е важен сигнал за продължаващата подкрепа на Алианса за Украйна.

В Брюксел министър Тагарев проведе двустранни срещи с министри на отбраната на съюзнически държави и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на които бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон. По време на тристранна среща с министъра на отбраната на Албания Нико Пелеши и министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска беше обсъдено значението на коридор номер 8 за военната мобилност и за икономическото развитие на страните.

От Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава за Мюнхен, където в периода 16-18 февруари ще участва в традиционната Мюнхенска конференция по сигурността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK