Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Снимка: Infomreja.bg

До 2-3 седмици този лекарствен продукт ще е наличен за лечение на пациентите

Министерство на здравеопазването е задействало процедури за внасяне на нови лекарства за лечение на коронавирус - за домашно лечение и за болнично лечение, както и два нови вида моноклонални антитела.

Новината бе съобщена на брифинг в Министерство на здравеопазването. Д-р Десислава Вълковска, директор на Дирекция "Лекарствена политика", посочи, че след заседание на МЗ вчера е взето решение да се осигурят количества от другия притежател на разрешено за употреба лечение с моноклонални антитела. В момента тече процедура на договаряне за тях.

До 2-3 седмици този лекарствен продукт ще е наличен за лечение на пациентите. Тази група лекарства са за интравенозна дифузия, обхващат се пациентите с лека до средно-тежка форма и не са хоспитализирани. МЗ стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти, противовирусни във формата на таблетка - те са за петдневен курс на лечение и се предписват до петия ден. С тях ще се обхванат пациентите с лека форма на коронавирус.

Предстои сключване на договор, а първата доставка ще е в началото или средата на декември, съобщи Вълковска. До този момент МЗ ще приготви критериите кои пациенти са подходящи да се включат на лечение с него - подходящи са за пациенти, които са с положителен тест - до 5-ия ден от позитивиране на теста, с лека до средна степан на заболяването и имащи придружаващи фактори, които биха довели до риск и усложнения - затлъстяване, хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Продуктът се прилага при възрастни и деца над 12-годишна възраст. На експертно ниво се обсъжда какъв ще е пътят на пациента, но е гарантирано, че новите продукти ще стигнат до всяко едно лечебно заведение - провеждат се и срещи с джипита, обясниха още от МЗ.

Ще се внася и още един лекарствен продукт за болнична помощ от типа на Ремдисивира, нов имуносупресор, който намалява реакцията на имунната система и неутрализира биологичната активност, до 2-3 седмици ще е на разположение на лекарите, обяви още Десислава Вълковска.

От Ремдисивир са използвани и закупени над 180 000 флакона, той се използва за тежка форма на коронавирусна инфекция.

За лечението с моноклонални антитела лечението се извършва добре и пациентите се лекуват успешно, отчетоха още специалистите, отчетоха още от МЗ.

Изпълнителният директор на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов даде подробности. Имало препоръка от ЕАЛ по отношение на дексаметазон - кортикостероид, както и за моноклоналните антитела има такава препоръка, на база на която държавите-членки могат да вземат решение преди официалното издаване на употреба от ЕК.

Вчера е дадено положително становище за продуктите и предстои в рамките на днешния ден или понеделник да се получат кратките характеристики на продукта. Изпраща се на ЕК искане и се очаква в началото на следващата седмица да се издаде разрешение за употреба на тези два лекарствени продукта. Има още една комбинация за лечение с моноклонални антитела, те са в ролинг ревю, следващите месеци се очаква при положително становище да има още един такъв лекарствен продукт, каза Кирилов.

За противовирусните продукти - монопиравир - се очаква до края на ноември. Комитетът по лекарствени продукти в хуманната употреба да излезе с научно становище на национално ниво на държавите, които преценят да го прилагат. Към момента са доста ограничени данните на ниво държава-членка, участваме в комитета, категоричен е той.

По отношение на продуктите, които се използват за имуномодулатори - ЕАЛ извършва оценка на данните, предоставени от съответните притежатели да се прилагат при пациенти в тежко състояние. До края на месеца ще има официално становище за един от продуктите, за останалите - декември.

Здравният министър Стойчо Кацаров взе думата, за да отбележи, че "това са допълнителни възможности за лечение на болни с коронавирус, но това не означава да спрем да се ваксинираме и да си мислим, че можем по този начин да се справим със заболяването".

Повечето от тези лекарства имат ефективност от порядъка на 50-60%, което не може да се сравни с ефективността на ваксините, чрез които в 9 от 10 случая няма дори да влезем в болница, каза той и заключи: Приоритет за нашите сънародници си остава ваксинацията. "Да не се възприема превратно възможността от фармацевтичната индустрия, ние като министерство ще направим всичко възможно България да е сред първите и пациентите да имат достъп до такова лечение", каза Кацаров.

Вече в бюджета са предвидени средства за закупуване на новите лекарства, а количествата са разчетени до края на година и началото на следващата.

На направено уточнение за бустерната доза на ваксините Пфайзер и Модерна - от първата се инжектира цялата доза, от Модерна - половината. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK