Румен Петков поздрави Елеонора Митрофанова за 8 март

Снимка: АБВ

Според Петков българският народ незаслужено е поставен в списъка на неприятелските държави на Руската федерация

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова. Той й честити 8 март, с пожеланието за мир и щастие на всички жени по света.

В рамките на срещата Петков изрази позицията на партията, че българският народ незаслужено е поставен в списъка на неприятелските държави на Руската федерация. Той подчерта, че „отношенията между нашите две държави имат богата и славна история, но пред тях стои и голямо бъдеще“. В този смисъл поставянето на България в негативния списък не отговаря на настроенията в страната.

В отговор на настояване от Петков за гаранции за постоянно качествено обслужване на АЕЦ „Козлодуй“, в това число и потенциална необходимост от резервни части, той получи уверението от Митрофанова, че Русия прави всичко възможно за регулярни доставки. Положителен бе отговорът от дипломата и за регулярни доставки на газ за държавата ни.  

По време на разговора председателят на АБВ изрази принципната позиция на партията за това, че санкциите срещу Русия по същество са вредни и насаждането на разбиране, че те могат да доведат до решаване на проблеми, е абсолютно несъстоятелно.

Затварянето на въздушното ни пространство, например, създаде огромни трудности, в т. ч. и финансови,  на 3500 руски туристи, да се върнат в страната си, обясни Петков. В същото време той приветства хода на българското Министерство на туризма да се гарантира достъп на един руски самолет, макар, че той прибра ограничен брой туристи. А сред най-уродливите начини за нанасяне на вреда върху човечеството са наложените санкции на изявени руски спортни и културни дейци, коментира председателят на АБВ и подчерта необходимостта от общи действия за разширяване на културния и спортен обмен между двете страни.

Петков бе категоричен също, че българското правителство не е разрешавало износ на оръжие за Украйна. Преди месец още той постави въпроса за неконтролирано зарязаното от САЩ оръжие в Афганистан, но и за други възможни купувачи. Упрекът по никакъв начин не може да бъде отправен към българското правителство, подчерта председателят на АБВ.

В срещата си с Елеонора Митрофанова Румен Петков настоя за обективна институционално информация по новината от Русия за действаща военно-биологична програма в Украйна, финансирана от Съединените щати, по която са създавани биологични оръжия. Това е въпрос, който силно безпокои българското общество, а трябва да безпокои Европа, като цяло, защото засяга сигурността на гражданите и може да има далеч по-сериозни последици от COVID-19, каза още Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK