Откриха научна конференция в Благоевград под мотото „30 години НП „Рила“

Снимка: НП Рила, Община Благоевград

Юбилейната научна конференцията ще завърши с дискусия

Заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев, кметът Илко Стоянов и Владимир Милушев, директор на НП „Рила“ откриха научна конференция в Благоевград под мотото „30 години НП „Рила“ - предизвикателство за идните поколения“ .

В юбилейния форум взеха участие представители на местната и държавна власт от различни области, образователни, културни и научни институти, НПО и заинтересовани лица.

Кметът Стоянов приветства присъстващите и подчерта, че Община Благоевград и НП „Рила“ работят в синхрон. 

„За мен чест да участвам в рамките на тази научна конференция. 30 години са наистина зряла възраст и е време да навлезем в един нов период, който е изключително отговорен към идните поколения. Община Благоевград приема НП „Рила“ като едно богатство, като един абсолютно равнопоставен партньор, с който можем заедно да развием и самата община. Работейки в синергия, сигурен съм, че можем да дадем на обществото това, което заслужава. Изключително е важно научните работници да ни помогнат в тези тежки времена, да ни дадат посока за подобрение и аз като кмет с изключително нетърпение ще очаквам да излязат резултатите от конференцията, която провеждаме днес. Общината ще се съобрази с тях и заедно с НП „Рила“ ще развием едно прекрасно кътче в Благоевград“ , каза кметът Стоянов в част от приветственото си слово. 

Заместник-министърът на околната среда и водите благодари за непрекъснатите усилия и активната дейност на научни работници, участващи в срещата. „Настоящата администрация в МОСВ има волята да включи по-активно учените във всички процеси, които касаят управлението на околната среда и опазването на природата“, увери той.

Директорът на НП Рила“ Владимир Милушев, заяви, че е време да започне зряло управление на защитената територия и подчерта, че това няма как да се случи без подкрепата на научната общност.

Конференцията се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

В рамките на конференцията, която продължава и в момента, се презентират изследвания в тематичните направления Биологично разнообразие в Национален парк „Рила“, Управление на климатичните промени, Екологичен мониторинг, Устойчив туризъм, Културно наследство, Екологично образование за Национален парк „Рила“. Представена е и постерна сесия.

Юбилейната научна конференцията ще завърши с дискусия на тема „Управление на екосистемите в района на Седемте Рилски езера“.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK