ДНП „Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи

Снимка: ДНП

Инициативите стартират на 20 април

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Да възстановим Земята“ с поредица от инициативи в Благоевград, Симитли, Дупница, Паничище и Самоков.

Инициативите стартират на 20 април 2021 г., когато Д „НП Рила” и СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград, ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград, Осмо СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград, СУ „Паисий Хилендарски“ – Дупница и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли ще проведат събития свързани отбелязване на Световния ден на Земята. Образователните програми включват презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“, засаждане на дръвчета и предоставяне на информационни и образователни материали.

В инитиативите по повод Деня на Земята за пореден път се включват и възпитаниците от деца от ДГ № 9 Слънце – гр. Дупница. За тях програмата предвижда разказ за дивата природа на Национален парк „Рила“, засаждане на дръвчета и цветя и предоставяне на образователни материали.

На 21 и 22 април са предвидени също почиствания от битови отпадъци. Първият ден те щесе организират в района на Посетителски център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков, където ще се включат и ученици от гр. Самоков. Вторият ден, служитилите на националния парк ще почистят местността „Вапата“ в Парков участик Белица.

Събитията по повод международната природозащитна дата ще продължат и на 22 април 2021 г. от 09:30 до 17:00 ч. в Посетителски център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков е обявен Ден на отворени врати, където всеки желаещ може да научи интерестни факти за защитената територия, световната природозащитна инициатива с изнасяне на беседи.

Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на нашата планета. През 2021 г. темата на кампанията е „Да възстановим Земята“. Поставя се фокус върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас  - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция - тя е необходимост за да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK