МВР към празнуващите студенти: На пътя не са сами

Снимка: Infomreja.bg

При попадне в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките, на приятели

В навечерието на студентския празник – 8 декември, от Пътна полиция отправят апел за отговорно и безопасно шофиране към младите хора, които ще поемат на път с колите си през следващите дни. Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами и носят отговорност както за своя, така и за живота на останалите участници в движението.

Важно е предварителното информиране за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще пътуват, е задължителна - то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. През зимния сезон колите трябва да са с гуми, подходящи за условията или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако парното не работи и до отпътуването повредата не може да бъде отстранена, се препоръчва намирането на друг превоз.

В автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и резервна гума. По време на път могат да се случат множество непредвидени ситуации, ето защо е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за акумулатор и зареден мобилен телефон.

Нека шофира най-опитният както на отиване, така и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“. Задължително за празнуващите, на които предстои да шофират, е да си осигурят време за възстановяване както от веселбата, така и от алкохола.

При попадне в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките, на приятели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK