ВЕЛИКДЕНСКА СЛУЖБА НА ОТКРИТО: Хиляди ще се съберат пред катедралата във В. Търново

Снимка: Почивк.бг

Заради почивните дни старата столица е препълнена с туристи

Във Велико Търново решиха тази година да проведат Великденската служба на открито. За целта е създадена специална организация пред катедралния храм в града, който е пълен и с туристи. Точно в полунощ ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи „Христо Воскресе“ ще бъдат произнесени на пет езика.

Заради почивните дни старата столица е препълнена с туристи. По традиция във Велико Търново службите по Великден винаги са на открито – на крепостта Царевец. Но и тази година заради пандемията пасхалното богослужение ще е пред катедрален храм Рождество Богородично. Носенето на маски  ще е задължително, както и дезинфекцията. Препоръчва се и да не се целуват иконите.

„Велико Търново е първият град, който провежда Великден на открито и то на Патриаршията на крепостта Царевец. През тази година Пасхалната литургия ще се проведе пред катедралния храм, а не на крепостта, защото там не може да се осигури отстояние от метър и половина”, обясни Нелина Църова от дирекция „Култура и туризъм”

По случай поредицата от почивни дни и празници от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на Старата столица безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK