Съмнения за корупция в полза на Катар се насочват и към Европейската комисия

Снимка: ЕС

Разследването "Катаргейт" се води от декември миналата година

Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на институцията е пътувал до Катар за сметка на властите в Доха, както по-рано съобщиха европейски издания. Чиновникът е преценил сам, че в случая няма конфликт на интереси, въпреки че по същото време ЕС е бил в преговори с Катар за сключване на договор в областта на гражданското въздухоплаване.

Директорите на дирекции имат правото сами да правят тази преценка, а при съмнения могат да се обръщат към политическото ръководство на комисията, поясни говорителят на пресконференция в отговор на множество въпроси. Той добави, че в този случай директорът се е задоволил със собствената си преценка, че плащането на самолетните билети и хотела му в Катар от местните власти не е конфликт на интереси. Говорителят не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания, както и че ЕК не работи с ясно определение за конфликт на интереси. Според него подобни пътувания засега съставляват под един процент от командировките на служителите на комисията.

По неговите думи пътуванията са били платени от Катар в израз на "гостоприемство". Говорителят поясни, че до лятото комисията ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите, само когато това са ООН, Г-7 и Г-20, или правителства от ЕС. Попитан дали въпросният директор на дирекция следва да подаде оставка, говорителят отбеляза, че няма нарушение на действащите правила.

Както БТА съобщи, от декември миналата година в Белгия започна разследване на предполагаема корупция от страна на Катар и Мароко в институциите на ЕС, придобило известност като "Катаргейт". По случая бяха задържани един от заместник-председателите на Европейския парламент и настоящи и бивши евродепутати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK