Акция в Бургаско: Трима са задържани за купуване на гласове

Снимки: МВР

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове

Трима мъже по три досъдебни производства, образувани за нарушения на политическите права на гражданите, са задържани от началото на специализираната полицейска операция по противодействие на купения вот, конвенционалната престъпност и миграционния натиск, протичаща на територията на ОДМВР Бургас. 

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове, като освен в частни адреси полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност. 

Към 11.00 ч. са проверени 243 МПС и 380 лица. Задържани по Закона за МВР са десет лица. 

Във Второ Районно управление – Бургас е образувано едно досъдебно производство, по което е задържано едно лице от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. Други две досъдебни производства с двама задържани са образувани в Районно управление – Поморие, като отново са иззети тетрадки с имена и лични данни. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна - гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе. 

Припомняме, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева”. Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50 лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия. 

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Руен за осъществени иманярски действия бяха проверени два адреса в селата Череша и Добра поляна, обитавани съответно от 32 годишен мъж и 55 годишен криминално проявен, извършвал и преди време иманярска дейност. Намерени и иззети бяха металотърсачи, както и различни предмети с културно-историческа ценност / римски монети и части от накити/, които са предадени на специалисти за датиране. 

В продължаващата полицейска операция са включени екипи на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, „Икономическа и криминална”, бургаската жандармерия и НАП – Бургас, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK