Нинова в Гоце Делчев: Трябва да има таван на цени!

Снимка: БСП

Това заяви лидерът на БСП и водач на листата на коалиция

“Не ви изневерихме за това, за което ни изпратихте в управлението - защита на младите, на работниците, на пенсионерите и на социално слабите. На онези, които имат нужда от истинска лява политика.” Това заяви лидерът на БСП и водач на листата на коалиция “БСП за България” в 1 МИР Благоевград Корнелия Нинова пред жители на Гоце Делчев. Срещата премина при изключително голям интерес и на нея присъстваха също кметът на общината Владимир Москов, заместник-кмета и председател на Областния съвет на БСП – Благоевград Валери Сарандев, както и всички кандидати за народни представители от листата на левицата в областта.

“За краткото време, в което бяхме в правителството, направихме най-силната социална програма през последните над 10 години. И то в месеци на много тежка криза и последици от войната”, подчерта Нинова и припомни част от постиженията от участието на БСП в управлението, сред които безплатни детски градини и ясли, увеличени майчински и детски надбавки, еднократна помощ за ученици и данъчни облекчения за млади семейства с деца. За работещите - увеличение на минималната работна заплата, веднъж, и втори път тя да е 50% от средната. Увеличени ваучери за храна на работниците от 80 лв. на 200 лв., а за пенсионерите и социално слабите - увеличени пенсии със средно 39%. Увеличени добавки за военноинвалиди, хора с увреждания и техните асистенти.  

“През зимата, най-трудните месеци след началото на войната, замразихме цената на тока за домакинствата и така спасихме милиони домакинства от безумния скок на цената на тока. Сложихме таван на цената и за фирмите и така спасихме над 40 000 работни места”, каза още Нинова. 

По нейните думи високата инфлация, растящите цени, ниските доходи са проблем номер 1. “Трябва да продължим със социалната политика. Служебният кабинет ни е приготвил секира, с която ние никога няма да се съгласим. И в парламента няма да подкрепим това, което внасят - да се увеличават данъци, да се замразяват доходи и да се режат социални придобивки. В тази тежка криза, бедност и недоимък, това е недопустимо”, категорична бе тя. 

Лидерът на БСП увери, че държавата е финансово стабилна, а след злополучния опит на финансовият министър да внуши, че страната е пред фалит, всички отговорни институции са я опровергали.   

“Ние искаме да продължим с преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Майчинството през втората година да следва ръста на минималната работна заплата. Да се подпомогнат майките студентки и да се подпомогнат младите семейства при раждане на първо, второ и трето дете, защото демографската криза се увеличава”, посочи част от приоритетите на социалистите Корнелия Нинова. 

По думите ѝ БСП е за неутралитет и ненамеса на страната ни във войната.

“Национална кауза е защита на българското семейство и българските деца. Подкрепете ни в борбата ни срещу навлизането на джендър идеологията в българските училища и детски градини. Това ще е подкрепа за българските деца. Защото тази идеология вече е тук , в българските учебници“, предупреди тя.  

Нинова припомни, че пет години вече БСП се бори срещу въвеждането на трети социален пол, извън мъж и жена. Подчертавайки, че уважава избора на всеки пълнолетен да решава как и с кого да живее живота си, тя се обяви срещу опитите да промиват главите на децата с джендър идеология.  

“Искаме те да са момиче и момче, а не нещо трето. Искаме ние да сме майка и баща, а не “родител-1” и “родител-2”. Подкрепете ни, защото тази битка е за бъдещето - за децата”, призова лидерът на БСП.

По думите на Корнелия Нинова няма никаква разлика между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, защото по важните политики те са на една позиция и припомни, че са гласували заедно за новите самолети F-16, за военна подкрепа за Украйна, за премахване на паметници и за джендър идеологията. “Те искат пазарът всичко да определя и държавата да не се намесва, но тази неолиберална идеология вече не е актуална. Ето това е десният, неолиберален, глобалистки и джендъристкия модел. Ние сме алтернативата на всичко това, защото сме лява, социална, национално отговорна партия, която пази националните ценности и има план за бъдещето”, обясни Нинова. 

По нейните думи от избора на 2-ри април изключително много зависи накъде ще тръгне България - дали ще имаме съюз на войнолюбците или ще победи разумът за мир, за подкрепа на икономиката и домакинствата и за защита на българските семейства и на децата ни. 

Тя представи част от по-дългосрочните мерки на БСП за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества и здравните услуги да са безплатни, както и за земеделието - да се възстанови поливното земеделие, изравняване на българските субсидии с европейските и преразпределянето им към производители на български плодове, зеленчуци, мляко и месо. 

“Искаме краткосрочно да се сложи таван на цените на хранителните продукти от малката потребителска кошница. Възможно е така, както е възможно в много европейски държави като Франция, Испания, Гърция, Унгария. Щом там може, значи и тук може. Нови три страни наложиха таван и замразиха цените - Словакия, Черна гора и Северна Македония. Така трябва да стане и тук“, категорична бе Нинова. 

Според нея мярка на правителството за таван на надценката няма да проработи, а е нужна здрава ръка, държавна намеса и контрол, за да се спрат летящите цени на храните.  

По думите на Нинова е било голяма грешка служебният кабинет да не внесе бюджет за 2023 г., защото вече всички системи издъхват, а само в един ден протестират земеделски производители, “Спешна помощ” и Комисията за защита на потребителите.  

“Първата ни работа в новия парламент ще е бюджет за 2023 г. Въпросът ще е какъв ще той, защото от този най-важен закон зависи животът на всяко българско семейство. Тук ни е голямата битка. Десните казват, че трябва дефицитът да е под 3%, за да влезем в Еврозоната. Ние казваме, че България не е готова да влезе в Еврозоната сега и веднага. Не можем да отговорим на изискванията да имаме дефицит под 3% и инфлация под 6%, а когато не си подготвен за тези показатели, влизането в Еврозоната може да е огромен риск за икономиката, за ръст в цените и обедняване”, каза още Корнелия Нинова.  

“Подкрепете ни. Това е битка за вас. Нека я изнесем заедно. С номер 1 в бюлетината - за мир, високи доходи, семейство и деца”, призова в заключение тя.

Лидерът на БСП и водач на листата в Пиринско Корнелия Нинова присъства и на откриване на изложбата "100 години организирано тютюноработническо движение в Неврокопско" в Общинския исторически музей на Гоце Делчев. Тя е фотодокументална и представя снимки от тютюноработническия живот в Неврокоп, както и факсимилета на издания отразяващи стачните движения на работниците. Основен акцент в нея е голямата стачка през 1923 г., при която тютюноработниците за пръв път извоюват редица трудови права. 

По време на посещението си в Гоце Делчев Корнелия Нинова заедно с останалите кандидати за народни представители от листата на БСП положи цветя на паметника на Васил Левски в града. 

Преди Гоце Делчев, водачът на листата на "БСП за България" в 1-ви МИР Благоевград Корнелия Нинова посети Разлог, Баня и Банско, където се срещна със симпатизанти. В Банско, заедно с местните кандидати за народни представители Елена Чучулайна и Костадин Юнчов посетиха Музей "Неофит Рилски", положиха цветя и почетоха 230 години от рождението на Патриарха на българските учители и педагози, както наричат Неофит Рилски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK