Изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна урна

Снимка: Infomreja.bg

В срок до 20 март, или 12 дни преди вота, ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната

Днес изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни избори на втори април, напомниха от Централната избирателна комисия. Също до днес – 14 дни преди вота, избиратели с трайни увреждания могат да заявяват желанието си да гласуват с подвижна избирателна кутия, пише БНР.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.

Също така, до днес избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира относно крайния срок 18 март:

"И понеже това е събота, традиционно Централната избирателна комисия ще напомни на общинските администрации, че следва да осигурят дежурни, които в съботния ден също да приемат тези заявления, за да могат да бъдат обработени и да бъдат гарантирани правата на избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес или с подвижна секционна избирателна комисия".

В срок до 20 март, или 12 дни преди вота, ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната.

"На 14 март бяха проведени консултациите за съставите на секционни избирателни комисии извън страната с парламентарно представените партии и коалиции и в момента получаваме предложенията с поименния състав на секционните избирателни комисии, като до 20 март е срокът на ЦИК да назначи съставите . Ще се опитаме, разбира се, по-рано да го направим, стига да получим цялата информация, която е необходима", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK