Издадено е разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция

Снимка: МРРБ

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията

От първия ден на мандата на служебното правителство започнахме разговори със строителя. Успяхме да компенсираме всички забавяния, да направим така, че обектът да бъде завършен. Помогнахме за съставяне на документацията. Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция - България. Показвам го тук, защото заслугата за получаването на този акт е на целия служебен кабинет. Това каза на брифинг в Министерски съвет днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

Министерският съвет реши с 406,37 млн. лв. от бюджета на МРРБ да се финансират 234 общински проекта, информира още министър Шишков. От тях 126,56 млн. лв. ще се вложат във ВиК обекти, 233,77 млн. лв. – в общински пътища, а 46 млн. лв. – в ремонта на улична мрежа. Той обясни, че съвместно с Националното сдружение на общините в Република България са определени ясни и прозрачни критерии за обектите. Според тях финансиране се предоставя за един обект на всяка община по неин избор, като обаче е изискано наличие на проектна документация и разрешение за строеж.

Единственото отклонение е за община Карлово, обърна внимание регионалният министър. За финансиране са предложени два обекта – общинска пътна мрежа и ВиК обектите под нея. Така общината ще бъде подпомогната в преодоляването на последствията от проливните валежи в началото на месец септември, които причиниха сериозни щети.

Важно е да подкрепяме общините в работата по инфраструктурните обекти, защото имат нужда от сериозно финансиране. Навсякъде има нужда от строителство, подчерта министър Шишков. Постигнахме справедлив начин на финансиране, подчерта той. И обясни, че МРРБ ще предостави на всяка община 50% от средствата за обектите. Местните администрации ще получат 25% от ресурса при подписване на споразуменията, а другите 25% - в края на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK