Единодушно: Парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

Снимка: Infomreja.bg

Със законопроекта възнагражденията в армията се изравняват с тези на служителите на МВР

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност.

Със законопроекта възнагражденията в армията се изравняват с тези на служителите на МВР, пише БНР.

От парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази одобрение за предложените промени и подчерта, че с тях се поема политическа отговорност за поддържането на армия, способна да изпълнява мисиите и задачите на въоръжените сили.

"В момента във въоръжените сили е наличен недокомплект, вариращ около 6000 длъжности за военнослужещи. Приемането на законопроекта ще позволи увеличаване на основните месечни възнаграждения на военнослужещия със средно 30% от 1 януари следващата година, чрез което ще се намалят съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направлението "Привличане и задържане на човешкия ресурс", обясни Запрянов.

Приотизирането на професията на военнослужещия трябва да е държавна политика, заяви един от вносителите на проекта депутатът от ГЕРБ СДС Христо Гаджев и даде конкретен пример:

"Тук съм си приготвил даже за сравнение - ако вземем предвид най-ниската длъжност - редник матрос Първи клас. С влязлото в сила от март месец увеличение на възнагражденията базовата заплата е 1555 лева, тоест доста по-ниска от средната. С това предложение от 1 януари вече базовата заплата ще достигне 2210 лева".

Депутатите решиха да намалят срока за внасяне на предложения преди второ четене. Това на практика дава възможност законът да бъде окончателно приет още следващата седмица, преди депутатите да спрат работа по време на предизборната кампания. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//