Стотици земеделци се събраха под прозорците на властта, за да поискат оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Стотици полицаи пазеха протестът да мине мирно. Недоволните изляха мляко в триъгълника на властта. Сред тях бе и бившият депутат Яне Янев, който излезе от политиката, за да се отдаде на земеделието, пише news.bg.

Искаме оставката на министъра на земеделието заради несправяне с предизвикателствата, които стоят пред нашия сектор, каза Венцислав Върбанов. Не искаме оставката нито на министър-председателя, нито на правителството, отчете той. По думите му, когато имало проблем, Кирил Вътев ходел при Николай Денков и затова, според него, било по-добре да няма министър на земеделието, а премиерът да поеме ресора. Не трябва да се правят, че няма проблем, изтъкна Върбанов. А недоволните се борили за правата си.

Димитър Зоров е категоричен , че с днешното си изказване Вътев обидил земеделците. На протеста са тези, които произвеждат 65% от българското мляко, а не неефективните, както казал министърът. Не ги обиждайте, не ги унижавайте, призова той. Покажете ни как да станем ефективни, настоя Димитър Зоров. По негово мнение министърът разделял бранша. Мандри предпочитали румънското мляко като по-евтино, но пък земеделците в Румъния са подпомагани.

Да седнем на диалог с премиера, настоя той. Нямало какво повече да иска властта от тяхната протегна ръка. Премиерът трябвало да чуе проблемите на сектора от тях, а не от Симеон Караколев, който нямал животни. Думите му показвали, че разделение все пак има между отделните организации.