Милиони са източени от европрограмата за конкурентоспособност

Снимка: Infomreja.bg, архив

“Ефект в крайна сметка нямало - не бил повишен жизненият стандарт на хората“

24 милиона лева са били дадени в разрез с правилата по европрограмата за конкурентоспособност само в Северозападния регион в периода 2014-2020 година. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Северозападният регион от самото начало на програмата е обявен за приоритетен. 1/3 от отпуснатите помощи са именно за него, като целта е да се повиши конкурентоспособността на фирмите там. Отпуснати са общо за държавата 2913 договора, като 903 са в Северозапада", отчете главата на икономическото ведомство.

След анализ на ефектите на програмата от страна на експерти от министерството обаче било установено, че ефект в крайна сметка нямало - не бил повишен жизненият стандарт на хората.

"От анализа се вижда, че има 333 нередности, от които 94 са в Северозападният регион - на стойност 24 милиона лева. Най-много от тях са свързани с проведени обществени поръчки", конкретизира Везиева.

Конкретен пример - фирма, занимаваща се с разработка на IT продукти, кандидатства и взима средства по програмата, като заявява намерение да разкрие работни места за подобен тип специалисти именно в Северозапада. В крайна сметка обаче се оказва, че служителите са позиционирани някъде другаде.

"Нямаме точна сума за общата стойност на нередовните проекти в цялата страна", отговори на въпрос на News.bg заместник-министър Ивелина Пенева. В момента течала допълнителна проверка. Освен това - към момента са заведени, оказва се, едва 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и то от страна на европейската прокуратура. От министерството обаче успокояват, че "голяма част" от отпуснатите по нередовен начин средства вече са върнати в държавната хазна. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK