Мъжката фолклорна група от с. Корница спечели първото място на фестивал в Разлог

снимки: infomreja.bg

Мъжката фолклорна група от с. Корница с ръководител Мустафа Гета, самодейците от с. Ново Ляски с ръководител Иван Шилев и фолклорната група от с. Абланица с ръководител Саид Чакъров спечелиха три от петте присъдени от журито първи места на IX фестивал на мъжките фолклорни групи в Разлог. В надпяването, което премина под надслов "От древността към вечността" взеха участие над 600 изпълнители и 54 групи от цялата страна. Трима от самодейците се върнаха с индивидуални награди. Призовете отидоха при Сепер Чолаков от с. Дебрен и при Саид Чакъров и Зекрен Даинеф от Абланица.

Фолклорната група на Мустафа Гета от Корница е сформирана през 1989 година и в нея участват 15 от най-гласовитите мъже на селото. През годините той успя да обедини в едно самодейци християни, мюсюлмани и роми, с което доказа, че, както в изкуството, така и в реалния живот, в Гоцеделчевско хората не се делят на етноси и заедно показват  голямото фолклорно богатство на региона.

На тазгодишния събор, по случай Илинденско-Преображенското въстание, по идея на художествения ръководител Мустафа Гета от Корница, на сцената в местността "Попови ливади" с обща програма се представиха самодейци от  3 до 63 години, което бе високо оценено, както от публиката, така и от организаторите на събора.

Сърцатият художествен ръководител на мъжката фолклорна група при Читалището в с. Абланица Саид Чакъров е един от най-възрастните самодейци в региона, който посвети живота си на автентичния местен фолклор и неговото съхранение.
Мъжката фолклорна група на Саид Чакъров, както и групата на Мустафа Гета от село Корница, са носители на многобройни  награди, плакети, медали, грамоти и други отличия от изявите им, както в страната, така и в чужбина.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK