Мъж преплува язовир ”Кърджали” вързан в чувал

снимка: ardanews.info,

Българин кандидатства за рекордите на Гинес с най - дълго плуване в завързан чувал. 57-годишният Яне Петков от Сандански преплува близо 2 километра с пристегнати ръце и крака и напъхан в мрежеста торба. За опита си той избра язовир "Кърджали", съобщи БНР.

Точно в 9 часа и 20 минути Яне Петков се хвърли във водите на язовира. Краката му бяха вързани със сезал, а ластичен колан пристягаше ръцете до тялото му. Така опакован той беше напъхан целия в чувал с цип, след което отново завързан. Плуваше на гръб, като се оттласкваше само с краката.

Човекът – амфибия, за когото това не е първият опит за Гинес, успя да измине близо 2 километра под погледите на десетки хора. Непрестанно до него имаше спасителна лодка. След два часа усилено плуване той излезе на брега. Подводно течение обаче за малко да провали опита му.

"Знаех от местните хора, че се образува едно течение, което е обратно на посоката, в която плувам. Много усилия ми трябваха да го преодолея, и въпреки това се получи", каза Петков. Въпреки, че плува 2 километра в чувал, накрая той се чувстваше много добре. Нормални бяха и резултатите от лекарския преглед.

Петков е последовател на учението на Петър Дънов. Води аскетичен живот. Казва, че го направлява силата на мисълта и за своите начинания винаги се съобразява с фазата на Луната. За опита в Кърджали го подкрепя инициативен комитет.

"Не всеки човешки индивид е склонен да поставя рекорд. Едно от предизвикателствата на Яне Петков е да плува вързан, после поставен в чувал и пак вързан. И днес бяхме свидетели на точно такъв поставен рекорд", заяви Ангел Матушев от комитета. Цялото изпитание беше заснето с видеокамера, а материалът ще бъде изпратен в централата на Гинес в Лондон.

Човекът-амфибия Яне Петков се отказа да прави опит за поставяне на рекорд на Гинес по същото време преди година. Причината - бюрокрацията в страната. Петков беше готов да постави рекорд на Гинес. За целта той щеше да преплува под вода 2 км, като щеше направи експеримента с вързани ръце и крака. Последователят на Дънов обаче тогава е бил заплашван, че ще бъде арестуван. А в последния месец преди година така и не успява да се пребори с различните видове институции у нас, които да му дадат разрешение. За последно получил писмо от местно поделение на Напоителни системи, в което отново го карат да вземе разрешение от Министерството на околната среда и водите.

"Учението на Дънов не ми позволява да хуля хората", каза тогава Яне Петков, но заяви и че е много разочарован. "Вече от различни инстанции ме пращат чак сега в министерството да искам разрешение", заяви още той. Казали са му, че ако няма такова разрешение ще го арестуват. "Добре, престъпник ли съм, та дотам ще се стигне да ме арестуват, че не може. Имало табели. Те са за хората, но това моето е съвсем друг случай вече – това е рекорд за България", подчертаваше той.

Казваше, че навсякъде в света такъв проблем се разрешава за 1 минута, като се подпише документ, че при нещастен случай не се поема отговорност. Освен че е трудно да се сдобие с разрешение, властите у нас го информирали и че няма право дори да тренира в язовир "Дяково", където искаше да направи рекорда. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK