Акция "Бяло" в Плевенско: Масово се отглежда и употребява марихуана

Снимка: МВР, архив

В операцията участваха служители на всички полицейски подразделения

Служители на ОДМВР – Плевен проведоха активни мероприятия в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. Спецакцията е стартирала от 0.00 часа на 7 декември по заповед на главния секретар на МВР. Целта е противодействие на организирани престъпни групи, занимаващи се с разпространение и производство на наркотици, както и на всякакъв вид престъпления, свързани с наркотични вещества, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

В операцията участваха служители на всички полицейски подразделения, жандармерията, включително и на ГД „ Гранична полиция“. Задържани са 18 пълнолетни лица. Установени са престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, както и шофиране под въздействието на дрога.

Вчера в Първо РУ- Плевен е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.1, т.3 от НК – притежаване на наркотици. В жилището на 22-годишна в Плевен са намерени  електронна везна, гриндер, пластмасова кутия, съдържаща семена, пластмасова опаковка с бяло кристалообразно вещество - около 3 грама. В дома е установен 44-годишен, който е обяснил, че гореописаните обекти са негова собственост. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР.
В 09.50 часа при проверка по реда на чл. 83 от ЗМВР на адрес в село Петърница са открити под килим шест прозрачни политиленови пликчета тип "Спейсбек", всяко съдържащо различно количество раздробена суха зелена тревиста маса. По данни на 18-годишния, обитател на къщата, веществото е дизайнерски чай и е за негова лична употреба. Младежът е задържан за срок до 24 часа, както и 18-годишна от плевенското село Бъркач.

За притежаване на наркотици е задържана 29-годишна, жителка на община Долна Митрополия. В 10.15 часа при проверка в къщата на задържаната в град Тръстеник са намерени кутия от цигари със суха, зелена тревиста маса - марихуана, стъклена купа, съдържаща 35 грама суха тревиста маса - марихуана и цигара с марихуана. 

Около 11.00 часа в село Деков полицаи са извършили проверка по чл.83 от ЗМВР в дома на 40-годишен. Мъжът е предал доброволно прозрачен полиетиленов плик, съдържащ жълто-кафява суха тревиста маса с неправилна форма с размери 4 см на 4см., наподобяваща по цвят и мирис канабис. Теглото на дрогата е в процес на изясняване. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа.

На територията на град Левски е извършено претърсване в имота на 21-годишен. 

В кутия от цигари е намерена хартиена свивка с форма на писмо с размери 2 см на 1 см., с бяло кристалообразно вещество. По данни на младежа съдържанието е пико. Предстои назначаване на физико-химична експертиза.

Установено е и шофиране след употреба на наркотици.

На 7 декември около 11:30 часа в град Левски  на улица „Цар Иван Асен II“ полицейски служители от РУ – Левски са проверили лек автомобил "Ленд Ровер Рейнж Ровер". Направеният тест на водача – 21-годишен местен жител, за наркотици с техническо средство е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване. Водачът е отказал да даде кръв и урина за анализ във ФСМП - Левски. 

Вчера около 11:20 часа е извършена проверка в частен дом в град Койнаре, обитаван от 20-годишен. При претърсване в спално помещение е намерена кутия от цигари, в която има хартиена свивка с неправилна форма с размери 1,5 см Х 1,5 см, съдържаща съцветие от рода на конопа. По данни на 20-годишния веществото е марихуана за негова лична употреба. 

Около 10:45 часа в село Телиш е проверен дома на 21-годишен. Младежът доброволно е предал седем полиетиленови пликчета с размери 3 см на 3 см., съдържащи наркотични вещества или техните аналози и една цигара с размери около 5 см. По информация на 21-годишния дрогата е дизайнерски чай за негова лична употреба. Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. 21-годишният е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство  за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК.

В 13.00 часа в град Кнежа в хода на специалицирана полицейска операция полицейски служители са проверили къщата на 21-годишен. Младежът доброволно е предал черна на цвят полиетиленова свивка с кръгла форма с диаметър - 4 см, съдържаща суха, зелена на цвят растителна маса представляваща от растение от рода на конопа. По негови данни - марихуана  за лична употреба. Предстои назначаване на физикохимическа експертиза за определа вида на наркотичното вещество. 21-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. 

В 12.00 часа на основание чл.83 ал.1 т.1 от ЗМВР е извършено претърсване в жилище в ж.к. "Сторгозия", обитавано от 34-годишен. Мъжът е предал доброволно полиетиленов плик, навит на руло с размери 30 см. на 20 см., съдържащ суха зелена тревиста маса с тегло около 50 грама. По негови данни веществото е марихуана.

Около 12:00 часа при проверка е установено, че 36-годишен държи в дома си в село Ясен без надлежно разрешение високорискови наркотични вещества – марихуана. Мъжът я е предал с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико - химична експертиза. 36-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Около 12.20 часа на улица "Вардар" е проверен 39-годишен. Той доброволно е предал прозрачна спринцовка с вместимост 10 куб., пълна цялата с прозрачна течност. Пред полицаите е обяснил, че е метадон за лична употреба. Не е представил документ, от който да е видно, че е записан на метадонова програма и има право да притежава метадон.  Уведомени са разследващ полицай при Второ РУ – Плевен и и дежурен прокурор при РП - Плевен за извършено престъпление по чл.354 „а“ ал.3 т.1 от НК. 39-годишният е задържан със заповед за срок до 24 часа . От същия е снето писмено сведение и освободен. Образувано е бързо производство и продължава работа разследващ полицай.

По документиране на престъпленията работата продължава. Назначени са експертизи на иззетите наркотици. Полицейските действия са под ръководството на прокуратурата в Плевен.

Над 2 килограма тютюн с незаплатен акциз иззеха плевенски полицаи при поредната си спецакция. На 7 декември 2022 година в областния град е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на стоки с незаплатен акциз. За времето от 08:00 часа до 17:00 часа са извършени проверки на лица и търговски обекти. На територията на кооперативен пазар на улица ''Княз Александър Батенберг" до контейнер за смет е установен полиетиленов плик с жълто - кафява суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с общо тегло 2.300 кг. За намерено количество е съставен констативен протокол. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d