Агенциите на ООН шокирани от смъртта на 18 мигранти край София

Снимка: IStock

Те се надяват виновните да бъдат изправени пред правосъдието

Агенцията на ООН за бежанците, Международната организация по миграция (МOM), Фондът на Обединените нации за децата (УНИЦЕФ) са шокирани и дълбоко наскърбени от това, че 18 души - според информациите, афганистанци, сред които и едно дете, са били намерени мъртви на 17 февруари в изоставен камион в близост до София.

Според първоначалната информация от българските власти, камионът е превозвал 52 души, включително деца. Оцелелите са откарани в болници в София, като някои от тях са настанени в интензивни отделения. Превозваните хора са открити с окаяно състояние - с недостиг на кислород, в условия на влага и студ и глад. Агенциите на ООН поздравяват власите за предприетите бързи действия, в това число болниците, които са осигурили подкрепа и грижи за оцелелите.

УНИЦЕФ, МOM и ВКБООН заявяват своята готовност да окажат съдействие на властите и на оцелелите, както и увереността си, че лицата, отговорни за това злодеяние, скоро ще бъдат изправени пред правосъдието.

Според проекта на МОМ "Липсващи мигранти" стотици хора са загубили живота си по миграционните маршрути в Европа след 2014 г. Преките причини за смъртта по време на миграцията в Европа често са свързани с опасен превоз, включително пътни произшествия и други превозни средства. Задушаването по време на транзит, за съжаление, също е обичайно. Тези, които се придвижват пеша, също понякога стават жертва вследствие на удар от коли, камиони или влакове. Също така честа е, за съжаление, загубата на живот поради тежки условия и липсата на достъп до адекватен подслон, медикаменти и други потребности, особено по маршрутите през отдалечени региони.

МОМ и ВКБООН продължават да призовават за конкретни действия за намаляване на смъртните случаи по миграционните маршрути по света, като насърчават регионалното сътрудничество с цел защита на правата и живота на хора, по тези маршрути, като същевременно се решават проблемите с първопричините за разселването и опасната или незаконна миграция в съответствие с целите на Глобалния договор за безопасна, организирана и законна миграция и Глобалния договор за бежанците.

Тази трагедия ни напомня ясно за спешната нужда да се закрилят всички хора, които се движат по тези маршрути, особено най-уязвимите като децата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK