Теменужка Петкова: Управляващите разчистват пътя за посредниците за купуване на газ

Снимка: Gettyimages

Според нея ще се депозира искане за проверка за нарушения при купуването и продаването на газ от "Булгаргаз"

Властта не спази Закона за енергетиката - НС да определи държавната политика в тази сфера, а не да ни запознаят с данните чрез прессъобщение. Не са ни информирали за преговорите с "Газпром". Те не уважават законите, не считат за необходимо да ги спазват. Ще бъде депозирано искане за проверка за нарушения при купуването и продаването на газ от "Булгаргаз". Управляващите разчистват пътя за посредниците". Това заяви за "Денят на живо" бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Според нея България получава 30% по-скъп газ заради посредническата компания, бивш работодател на шефа на "Булгаргаз". "Получаваме отново руски природен газ, но на по-висока цена от частна фирма, резервирала капацитет.  Изклюително важна е цената на покупка и продажба на газ от "Булгаргаз", сподели тя.

По думите й перспективите са "Булгаргаз" да договаря най-добри условия за доставка на газ за страната, а не да действа чрез посредници. "Дружеството не е заявило, че търси да закупи природен газ на двете български борси. Директно се пристъпва към работа с посредник. Целта е да бъде разчистен пътят на посредниците в сделките с природен газ", смята Петкова. И допълни, че са създадени технически възможности за доставка на в пъти повече газ, отколкото потреблението на България. 

"Газ може да се получи от Румъния и Турция. В момента получаваме газ от Кулата-Сидирокастро", обясни тя./nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK