"Газпром" спря за неопределено време газа по "Северен поток" за Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Тръбите на "Северен поток 1" трябваше да заработят днес, след 3-дневно прекъсване за профилактика

"Газпром" спря за неопределено време доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" за Германия.

Тръбите на "Северен поток 1" трябваше да заработят днес, след 3-дневно прекъсване за профилактика.

Руската компания обаче съобщи, че при прегледа е бил открит теч на масло и херметик от единствената работеща турбина.

Специалисти от "Сименс" са потвърдили повредата, но са уточнили, че преди при подобно изтичане на масло не се е стигало до спиране на газоподаването".

Говорителят на ЕК Ерик Мамер коментира, че "спирането на "Северен поток" е под фалшив предлог, за да бъде притисната Европа.

"Газпром" потвърди репутацията си на ненадежден доставчик: вместо да си изпълняват договорите руснаците предпочитат да горят газ за милиони долари", каза Мамер.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за ограничаване на цената, заплащана за руското синьо гориво:

"Твърдо вярвам, че сега е дошло времето време за таван на цените на руския газ за Европа. Европейските газохранилища са запълнени на 80% с два месеца по-рано от очакваното", каза тя пред журналисти на среща на германски консервативни депутати в град Мурнау.

От своя страна, финансовите министри от Г-7 се съгласиха да въведат таван на цената за руския петрол, съгласувано със старта на европейското ембарго през декември. Целта е Москва да бъде лишена от големите печалби, които използва за войната в Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK