Зачестяват делата за домашно насилие у нас

Снимка: Infomreja.bg

Започват дела срещу двама насилници

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Н.Н., на 48 г. Той е предаден на съд за това, че на 28.07.2021 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго – 37-годишната М.Н., като убийството е извършено в условията на домашно насилие. Престъплението е квалифицирано  по чл. 116, ал.1, т. 6а, вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Н.Н. и пострадалата жена били съпрузи от 2008 г. Първоначално се разбирали, но впоследствие отношенията ми се влошили. Н.Н. работел като майстор на инсталации и подови плочки, а М.Н. била хигиенистка във фитнес зала. Двамата употребявали алкохол.  Н.Н. често й нанасял побой, а жената ходела на работа със синини по главата и тялото.

На 28 юли 2021 г., към 18,30 часа, Н.Н. се прибрал от работа в дома им. Двамата отново седнали да пият алкохол. В един момент жената издърпала чашата с ракия от ръката на съпруга си и я изпила. Той се ядосал и те  отново се скарали. Обвиняемият започнал да й нанася удари в корема и гърдите, а след това и с летва от подматрачна рамка по тялото. В един момент я оставил и заспал в другата стая. След няколко часа се събудил, отишъл да провери какво прави съпругата му и разбрал, че е мъртва.  Той се обадил на тел. 112. Пристигналият на място медицински екип установил смъртта на жената.

Спрямо Н.Н. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото. 

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 49-годишен мъж за изнудване и нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие.

На 12.08.2021 г. около 17,50 ч. в  ж.к. „Младост 3“ , гр. София, обвиняемият Т.П. принудил Г.В. да му предаде сума в размер на 700 лева и пръстен на стойност 20 лева, като я заплашил по време на телефонен разговор с насилие - че ще бъде залята с киселина и обезобразена. Казал й също, че ще пусне неин клип с интимно съдържание в интернет пространството и ще го изпрати на родителите й, и ако не му даде 700 лева, ще подаде жалба в полицията, че тя ги е откраднала от него.

На 28.10.2021 г. около 22,30 ч. в  гр. София на ул. „Траянова врата“ , Т.П. чрез нанасяне на удари с юмруци по тялото причинил на Ю.Н. лека телесна повреда, изрязваща се в увреждания по повърхността на гръдния кош и корема. Деянието е извършено в условията на домашно насилие.

По двата случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 213а, ал. 1  от НК и чл. 131 ал.1 т.5а, вр. с чл.130 ал.2 от НК. В хода на разследването е установено, че обвиняемият е имал връзка и с двете жени. Той е осъждан многократно.

Предвид деянията и опасността Г.К. да извърши ново престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

И за двете искания на съдилища се съобщава от държавното обвинение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK