"Бебемания“ – изложението, което въпреки кризата не спира

Снимка: БГНЕС

Нов момент в изложението е участието на Банка за майчина кърма

Всичко за детето от деня на раждането до 3-тата му годишнина може да бъде намерено в тазгодишното издание „Бебемания“. Въпреки кризата и намаленият брой на посетители и изложители събитието не спира да се провежда, похвали се пред БГНЕС Евелина Бетова, която е председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ), основен организатор на изложението.

По думите й голямата новост са предизвикателствата, с които е трябвало да се преборят във връзка с организацията на изложението.

„Заради пандемичната ситуация до последно не беше ясно дали можем или не да проведем изложението, в какъв формат бихме могли да го проведем. За наша обща радост то е факт и това за нас е най-голямата радост и новост към този момент“, коментира Бетова.

Тя посочи, че тази година броят на изложителите е по-малко от традиционния.

„В момента има над 50 различни марки с детски продукти. Покриваме цялата гама, това включва както големите продукти за оборудване на дома – легълца; всички уреди, свързани с бебето, завивки, дрешки; аксесоари за хранене на бебето включително и бебешки и детски храни се предлагат“, изброи Бетова част от стоките, които могат да бъдат открити.

Непрекъснат интерес от страна на посетителите имаше пред щанда за слингове. Интересен изложител беше фирма, предлагаща умен памперс, който открива инфекциите в пикочната киселина на бебето.

Бъдещите родители можеха както да закупят, така и да получат информация при избора си на детска количка за разходка, столче за кола, шезлонг, матрак за леглото на бебето; да бъдат консултирани и кои козметични продукти трябва да използват при отглеждането на новия член на семейството.

Нов момент в изложението е участието на Банка за майчина кърма. Д-р Цветомира Борисова каза пред БГНЕС, че са там за да популяризират дейността й, тъй като тя съществува от 1989 г., но доста хора не знаят за съществуването й.

„Обикновено имаме около средно 20 дарителки на месец и толкова деца, които получават кърма от нас“, обясни д-р Борисова.

Тя каза, че жени, които имат излишък от кърма я даряват, но след като бъдат изследвани и в зависимост от това дали те я носят или от банката я взимат, на жените се заплащат разходите за съхраняването на дълбоко замразената кърма. По думите й обаче основното желание на тези майки е да помагат на такива, които имат недостатъчно кърма или по медицински причини не могат да кърмят.

„Търсенето винаги е по-голямо от предлагането. Ние помагаме на първо място на недоносени, бебета с различни вродени малформации, оперирани, бебета с алергия към белтъка на кравето мляко. Даваме кърма също така на здрави бебета, чиито майки нямат право да кърмят поради сериозни заболявания или провеждане на сериозно лечение. Кърма от нас могат да получават и здрави бебета, на здрави майки, които нямат достатъчна лактация, които са единствените, заплащащи получаването на този вид храна“, посочи тя.

Според д-р Борисова не е важен броят на дарителките на кърма, а събраното количество.

„За миналата година сме събрали над 1050 л., а от началото на 2021 г. до момента около 500 л. кърма“, отчете тя.

Евелина Бетова не скри, че това издание на изложението е най-слабо посещаваното от всички провеждани досега.

„Въпреки всичко има достатъчно на брой смели хора, които се довериха на нашите мерки за безопасност. Доволни сме, че изложението се провежда, има посетители. Винаги ще има осъзнати родители, които ще искат от първо лице да получат най-добрата информация за продуктите и всичко, свързано с появата на бебе в дома“, коментира тя и добави, че това е единственият голям форум в България, който все още се провежда само в София, но се надява в бъдеще време той да стъпи и в други градове в страната. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK