Кметът Илко Стоянов и директорът на ДТ „Н. Вапцаров“ Маргарита Мачева откриха Първия балкански фестивал

Снимки: Община Благоевград

Първата фестивална вечер продължи с премиерата на "Момчето от последния чин"

Първи по рода си театрален Балкански фестивал стартира в Благоевград. Той бе открит от кмета Илко Стоянов и директора на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева, които поздравиха публиката, препълнила театралния салон.

„Наистина се вълнувам, че това събитие вече е факт. В днешните времена имаме изключителна нужда от позитивизъм и от това да съхраним духовността, а начинът да постигнем тези неща е да се случват фестивали като днешния“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Той благодари на ръководството и творческия състав на ДТ „Никола Вапцаров“, Министерство на културата и Национален фонд „Култура“ за положените усилия.

„Реализирането на Фестивала е една основна крачка за развитието на нашия театър и се надявам той да се превърне в дългогодишна традиция“, каза от сцената Маргарита Мачева.

Първата фестивална вечер продължи с премиерата на "Момчето от последния чин", представена от актьорите Борис Върбанов, Гринго-Богдан Григоров, Константина Георгиева, Теодор Ненов, Яна Георгиева. Представлението даде възможност на многобройната публика да погледне съвременните деца през техните очи и да се доближи до техните емоции в ежедневието.

Фестивалът ще продължи до събота, когато ще бъде закрит с представлението "Амадаус" и 3D мапинг шоу. Селекцията на постановките е на творческия екип на Драматичния театър "Никола Вапцаров", които са основен организатор в партньорство с Община Благоевград и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Програмата включва седем представления на три сцени и паралелна Борса за проекти. Постановките са сред най-гледаните и награждаваните през последната година.

Преди да бъде поставено началото на първата вечер от фестивала гостите пред театралния салон бяха посрещнати под инструменталния съпровод на Детско-юношеския духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

За удобство на публиката има изнесена каса на главната улица в Благоевград, от която не само могат да се закупят билети, но и да се участва в томбола за привлекателни награди.

Програмата за Балканския театрален фестивал 2022 може да откриете в официалната фейсбук страница на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: https://www.facebook.com/dt.blagoevgrad или на касата на театъра.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра , от мобилната каса или онлайн в entase: Програма - ДТ Никола Вапцаров | Entase . https://www.entase.bg/dt.blagoevgrad/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK