Йотова: Благодарение на българските дипломати България е активен участник в световните процеси

Снимка: Президентство

Екипът на Министерството на външните работи твърдо защити българския интерес в преговорите с РСМ

Благодарение на професионализма и всеотдайността на българските дипломати България е не просто наблюдател, а активен участник в световните процеси. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските дипломати по повод Деня на българската дипломатическа служба. Йотова беше официален гост на приема, организиран от Министерството на външните работи.

„Ролята на дипломацията е още по-важна днес, когато войната се завърна в Европа. Няма перспектива свят, в който военните специалисти говорят по-силно от дипломатите. Вие сте тези, които трябва да върнете Европа на масата на преговорите. Не бива да свикваме с безумството на войната, нашите родители ни завещаха мир и просперитет, това трябва да оставим и ние на децата си“, изтъкна вицепрезидентът. Тя посочи, че България, със своето стратегическо значение и като пълноправен член на Европейския съюз, трябва да бъде в първите редици на тези, които настояват за мирни преговори.

Вицепрезидентът Йотова благодари на външния министър в оставка Теодора Генчовска и нейния екип за твърдото отстояване на българската позиция за Република Северна Македония и ги поздрави специално от името на президента Румен Радев. „На вас се падна най-трудната задача – да разрешите онова, което бяха забъркали поколения политици.

Тихо, но неотстъпчиво защитихте интереса на България, въпреки трудностите, въпреки собствените позиции на някои политици. Президентската институция ви подкрепяше и заедно устояхме на натиска. Ще продължим внимателно да следим развитието на процеса“, заяви Илияна Йотова. Празникът на българската дипломатическа служба съвпадна с провеждането на първата Междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна активната дейност на българските дипломати и подкрепата им за българските общности зад граница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK