Пианистката Лора Чекоратова и оперната певица Мариана Карпатова за "пътеката", която вече не е неотъпкана

Снимка: Infomreja.bg

Първо интервю с тях след четвъртото издание на фестивала за камерна музика в Ковачевица

Отшумя и четвъртото издание на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“. Впрочем, от неговото име вече спокойно може да се премахне частицата „не“, защото фестивалът успя да си пробие път и стана желано, очаквано културно събитие.

Кой е предполагал, че някога тук, във високото родопско гнездо Ковачевица, ще се чуват не само птичи песни, но и музиката на Сен – Санс, Дебюси, Равел… Кой е предполагал, че на сцената във възрожденското читалище „Светлина“, основано през далечната 1865 година, век и половина по-късно ще застават световноизвестни музиканти и хора отблизо и далече ще идват тук, за да се наслаждават на техните виртуозни изпълнения!

Към българите, доказали музикалната си класа по света – пианистката Лора Чекоратова, оперната певица /мецосопран/ Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, кларинетиста Вангел Тангъров, майсторите на виолата Румен Цветков и на виолончелото Александър Сомов, тази година се присъединиха кралицата на флейтата, американката  Керъл Уинсенс и солист - арфистът на Филхармонията на Радио Франс в Париж Никола Тюлие. Тук бяха и изтъкнатите композиторки Добринка Табакова и Юко Уебаяши /Япония/, чиито творби представляваха част от програмата на фестивала.

Непосредствено след последните акорди на финалната вечер разговарях с основателките на „Неотъпкана пътека“ Лора Чекоратова и Мариана Карпатова, които са посветили душа и сърце на тази кауза. Въпреки че им предстояха снимки с колегите и още задачи за деня, те не отказаха да дадат интервю за читателите на ИНФОМРЕЖА.

Първите ми въпроси бяха към Лора Чекоратова, която, както казват, е двигателят на фестивала.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK