Карадайъ: Искаме да се възстанови диалогът между политиците и институциите

Снимка: Стоп кадър bTV

„Нито една от кризите няма да бъде решена трайно, ако не се постигне консенсус“

47 НС се учредява в година на кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, а изборите задълбочаваха кризите. Натоварени сме с огромна отговорност от избирателите. Всички искат да прекратим кризите. Това заяви Мустафа Карадайъ, който произнесе слово като представител на ПП ДПС пред депутатите от новото 47-ото Народно събрание.

Избирателите не искаха да гласуват за политици, занимаващи се със себе си. Те гласуваха за партии, но не дадоха властта на нито една. Поставиха партиите в условие на възстановяване на диалога. Ще има управляващи и опозиция, но диалогът трябва да търси верни решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в страната.

Анализът на политическия процес показва, че ниската активност се дължи от затрудненията при машинния вот. Наш дълг е да осигурим достъпен изборен процес. Два избора бяха организирани от служебни кабинети, което ни даде надежда, че ГЕРБ ще спре с използването на всички инструменти на властта за печелене на изборите.

Но натискът на Рашков бе против всички права на гражданите. Полицията имаше безконтролни действия. Нарушени са принципите. Къде са ЦИК, РИК?! Имаме доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен или ненаказан. Тези извращения на полицията напомнят на хората мракобесните времена преди ’89.

От ДПС искаме да се възстанови диалогът между политиците и институциите, да се спазва закона. Решаването на кризите изисква съставянето на редовен кабинет. ДПС посочва формулата за което от 2017 година. Преди година предложихме експертен кабинет, който да внесе Плана за възстановяване и Бюджета. След година констатираме, че България закъснява с Плана. Оперативните програми са забравани, а Бюджетът е отложен.

След време ще имаме възможност да преосмислим думата „бедност“. Предупреждаваме, че нито една от кризите няма да бъде решена трайно, ако не се постигне консенсус. От ДПС предлагаме по КОВИД кризата да се обединим.

България има нужда да си напише домашното по Плана, Бюджета и оперативните програми. Българите очакват от нас да имат сигурност и доходи. НАТО и ЕС искат да сме добър съюзник. ДПС ще даде принос в тези очаквания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK