МТСП ще финансира с до 100 000 лв. проекти на хора с увреждания

Снимка: Infomreja.bg

Документи могат да се подават от 23 януари до 24 април

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна кампанията по набиране на проектни предложения, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания през 2023 г. Документи могат да се подават от 23 януари до 24 април, съобщават от МТСП.

По Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” хората с увреждания могат да кандидатстват с предложения за изграждане и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори. Всеки одобрен проект ще бъде финансиран с до 100 000 лв. от МТСП.  В случаите, в които стойността на проектите е по-висока, кандидатите ще могат да съфинансират изпълнението на допустимите дейности.

По компонента могат да кандидатстват собственици на жилища, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда. Допустими кандидати са и сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда.

Одобрените проекти по Компонент 2 „Лична мобилност“ ще се финансират с до 8000 лв. Средствата ще се отпускат за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания, монтиране на помощно съоръжение или приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка в моторно превозно средство, както и за закупуване на автомобил с вече извършено изменение. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс.

Право да кандидатстват по втория компонент имат хора с трайни увреждания, с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори. 

 Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по двата компонента може да се намери на интернет-страницата на МТСП (www.mlsp.government.bg) в рубрика „Политики“, категория „Хора с увреждания“, секция: „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност” или на следния линк: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-mobilnost-1

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK