104 г. от подписването на Ньойския договор

Снимка: Infomreja.bg

Димитър Бръчков: Нека се преклоним пред хилядите герои, отдали живота си за България

Уважаеми българи, скъпи жители на община Петрич,

На днешния ден - 27 ноември 2023 г., отбелязваме 104 г. от подписването на несправедливия Ньойски договор, който сложи край на Първата световна война, в която българите дадоха 88 000 жертви, но този несправедлив договор се явява разрушител на българския национален идеал и разочаровал хиляди българи.

Ньойският договор промени границите на България, той се подписва от българска страна от Александър Стамболийски, който е бил принуден да направи това под натиска на Великите сили, след което в разочарованието си от решението им, той счупва злополучната писалка, с която е поставя подписа си.

Съгласно парижкото споразумение в 1919 г., свързано с този договор, България губи много родни земи, завоювани с цената на неизброими човешки жертви, които са принадлежали на българския народ от векове преди това. България губи голяма част от своите територии с компактно българско население, което три пъти беше разпъвано на кръста на Голгота, за да получи най-после своето дългоочаквано възкресение.

Нека се преклоним пред хилядите герои, отдали живота си за България, както и пред хилядите разбити човешки съдби, пострадали по време на войните и след това - при откъсването им от родните български територии и разпилени по други държави!

Нашата история никога няма да бъде забравена, защото тя е изстрадана от поколения назад във времето и тя ни идентифицира като български народ, който обича корените си и Родината си и няма да позволи да променят както историята му, така и великите му дати, защото той е показал в много непревземаеми битки, че той в неравен бой е успял и е победител. 

И още защото нашето минало определя нашето бъдеще!

Поклон, дълбок поклон пред хилядите жертви, дали живота си за България!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK