Ученици изработваха знамена в музея в Кюстендил

Снимки: РИМ

Направиха копие на играта Алкерк

Образователни занимания в музея с учениците от клуб „Краезнание” към ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - Кюстендил: Въстанически знамена и Игрите в древността.

Изработването на знамена заема важно място при подготовката на Априлското въстание. От голямо значение са отличителните знаци – разярения лъв и думите "Свобода или смъртъ", които децата използват при изработването на своите "въстанически знамена". Така те се докосват до революционния дух на епохата и до желанието за свобода и независимост.

Темата, посветена на игрите в древността е вдъхновена от два праисторически керамични предмета с 16 ямички, открити на територията Кюстендилска област и експонирани в музейната археологическа зала. Предположенията на техния откривател доц. д-р Стефан Чохаджиев за вид развлекателна игра, за която са използвани керамични топчета, и откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, ни дават възможност да играем на техни глинени копия, обясняват от културното звено.

Благодарение на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, София (#ЦентързанеформалнообразованиеикултурнадейностАЛОС), участниците се запознаха и с други настолни игри, познати от Античността – Алкерк, Римски шах Рота и Дама. Подобно на изработените и дарените на музея от Центъра възстановки на игрите от естествена кожа и стъклени или керамични пулове, те направиха свое копие на играта Алкерк.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK