Шишков към протестиращите от Кресна: Избран вариант за АМ "Струма" няма

Снимка: Infomreja.bg

Това каза министърът на регионалното развитие по повод предстоящ протест

Избран вариант няма. Анализират се екологичните мерки от МОСВ чиито резултат се очаква до няколко месеца да бъде готов. Чак тогава ще се каже кой вариант е избран.

Това каза министърът на регионалното развитие – инж. Иван Шишков, по повод предстоящия протест, които се организира от инициативен комитет в Кресна.

Аз съм одобрил малък Подробен устройствен план за довършване на АМ „Струма“ при кръговото движение от Кресна посока Кулата, който участък е от 200 метра. Нищо повече. Не знам какъв е проблемът и защо има напрежение. Ако хората е трябвало да протестират активно, е трябвало да го правят, когато са се правителствата преди служебните са изготвили трите варианта на трасетата, каза още Шишков.

Той коментира, че в момента от Министерството никой не си позволява да изготвя ПУП или да дава разрешително за строеж за довършване на магистралата от Симитли в посока Дефилето, тъй като именно това може да предопредели някой от трите неизбрани още варианта.

Ясно е, че АМ „Струма“ трябва да бъде построена в цялост, а трасето трябва да е определено във връзка с екологичното законодателство, което в момента прави правителството, каза Шишков.

Министърът допълни, че всеки жител на Кресна е „за“ това да има магистрала, тъй като така жертвите по пътя от Симитли до Кресна ще бъдат нула, но за жителите е важно да се избере подходящия вариант.

Относно летния сезон и предстоящите пътувания през Дефилето в посока Гърция, Шишков заяви, че ще бъдат продължени колчетата в Дефилето.

Строителят е поел ангажимент до края на юли да можем да пуснем движението в едната лента по АМ „Струма“ в посока Гърция към София при тунел „Железница“, каза Шишков.

Надявам се следващите 4-5 г. да имаме магистрала през Дефилето. Важно е държавата да изпълни всички условия по отношения на екологията, техническите норми, но не трябва да се бави и да се спрем върху вариант, който да се изпълни качествено, завърши регионалният министър.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, протест, организиран от Инициативен комитет за спасение на Кресненското дефиле, ще се проведе пред сградата на Община Кресна в 17 ч. на 25 април.

Организатори са бившият общински съветник Антон Драчев и бившият заместник-кмет на Кресна – Георги Иванов.

Ние, жителите на град Кресна, твърдо се обявяваме против избрания вариант на автомагистрала “Струма” и превръщането на настоящия път в еднопосочен. Това дори няма да е магистрала, а скоростен път! Това ще остави Кресна без локален път, ще отреже достъпа до Благоевград и ще удължи пътя до там с поне 40 км. Искаме истинска магистрала изцяло извън Кресна и дефилето, за да си запазим бизнеса, земите, достъпа до тях, се казва в призива на организаторите на протеста.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK