Камиони с пластмасови отпадъци от Румъния, Полша и България са задържани на границата с Турция

Снимка: МОСВ

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България

Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП „Лесово“ на път към предприятие за преработка в Турция. Това установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово.

Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт „Лесово“, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция. Превозните средства са върнати обратно на основание Административно решение за връщане на Митническа дирекция „Хамзабейли“ (Турция) на основание чл. 181/3-в от Митнически регламент на Република Турция, тъй като отпадъците не са подходящи за внос в Турция.

РИОСВ – Стара Загора е установила, че има съответствие на превозвания отпадък с придружаващата документация. След като турската страна връща камионите, следва да бъдат върнати в страната по изпращане (от където са тръгнали съответните превози), като за целта е необходимо на ГКПП „Лесово“ да бъдат предоставени коректно попълнени документи по приложение VII от Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превозите на отпадъци с указан обратен маршрут, час и пункт, на който ще напуснат територията на България.

По информация на Митнически пункт - Лесово към 12 часа на 22.05.2021 г. на пункта освен 11-те камиона, има други 3 камиона (от Словакия, Хърватия и Румъния), които са пристигнали там днес. Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Република Турция и са на паркинг на ГКПП „Лесово“.

Сезирани са всички компетентни органи по чл. 116 от Закона за управление на отпадъците, за да се проследи маршрутът на камионите до окончателното напускане на територията на страната. Целта е контролните органи на МОСВ да гарантират, че отпадъкът няма да бъде изхвърлен на територията на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK