Зам.-министър Тончева: Мечката не е навлязла в територията на човека, човекът е навлязъл в нейната

Снимка: Infomreja.bg

Представители на всички институции накрака в Белица

Запитването по отношение дали да бъде извършен отстрел на мечката, която рани жена в Белица, не е към нас, а към Министерство на земеделието, тъй като това е компетентния орган, който издава разрешителните. Нашата среща днес беше много ползотворна, защото обсъдихме информацията, с която се разполага в момента и най-вече се уговорихме за онези превантивни мерки, които могат да бъдат взети. Необходима е комуникация с местната общност, необходимо е хората да разберат, че се касае за случаен инцидент. Мечката не е навлязла в територията на човека, човекът е навлязъл в нейната територия.

Трябва да има разбиране, че когато се навлиза в територия, обитавана от мечка, е необходимо да се държи сметка за това, трябва да има подходящо поведение. В случая има данни, че тази мечка се е навъртала в района и преди това, така че този въпрос е от компетентността от кмета. Протоколът, който е записан в нормативната уредба е, че когато е застрашен живота и здравето на човека, това е процедурата за отстрел, през която се минава, заяви зам.-министърът на МОСВ Емилия Тончева, която посети Белица и бе на мястото на инцидента, където по-рано през деня мечка нападна жена.

Ревански е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за издаване на разрешение за отстрел. Мярката е нормативно регламентирана и се прилага при възникването на подобен инцидент. „Компетентен орган да издаде Разрешението е МЗХГ“,  информира зам.-министър Тончева.

От своя страна кметът на Белица, Радослав Ревански, обяви, че към момента нямат разрешение и потвърждение за отстрел.

„Аз благодаря на представителите на държавата, дойдоха на място и се запознаха с казуса. Всички се обединихме около мнението, че мечката не е враг на човека. Още по-голям парадокс е, че община Белица съхранява мечката като вид. Много неприятен инцидент, вероятно причината е, че е нарушена дистанцията между човека и мечката. Аз продължавам да очаквам разрешение за отстрел на конкретната мечка. По информация на горски служител тази мечка е виждана няколко пъти, но не са ми казали, така че го определяме като пропуск на институциите, призна Ревански.

Читатели на ИНФОМРЕЖА, работещи в горския сектор в района, споделиха, че в горите над Белица има около 4 диви мечки, познати на хората. Съответната, нападнала жената, е забелязана от година. Направени са ѝ и дневни и нощни снимки. Според запознати, причината за нападението, което е прецедент за Югозападна България поне от 30 години, е "самозащита" на животното, а не глад и свирепост.

Кметът Ревански допълни, че по повод инцидента, в понеделник /5 юли/ в 11 часа се организира среща между местната общност и представители от РИОСВ и НП „Рила“, за да обясни на хората какви са рисковете, отивайки в гората, още повече, че в момента гъбарите са стотици.

Що се отнася до семейството на пострадалата 33-годишна жена, кметът беше категоричен, че ще ги подпомогне с лични средства, още повече, че през последната година са има тежка съдба – изоряла е и къщата им, майката на пострадалата е тежко болна. Самата пострадала е майка на 4 деца. 

В срещата в Белица участие взе и директорът на НП „Рила“, Красимир Андонов, който заяви, че от години се води мониторинг на кафявата мечка. „Мога да кажа, че има една стабилна популация на кафявата мечка, тя се среща в цялата рила планина. Мечката не признава граници, тя е вид, който извършва денонощни преходи, придържа се най-вече към храната и това да не бъде обезпокоявана. Не може да се каже, че тази мечка е на парка, извън парка или обитава цяла територия.

Районът на мъжките индивиди е по-голям около 300 хка, а на женските е около 100 хка. Въпросът е, че тук най-вероятно е нарушен критичния минимум на дистанцията между човек и мечка. Именно затова първата реакция на мечката е да нападне, с оглед на самозащита и затова се е получил инцидента. Няма вина нито животното, нито човека в този случай. Има много случаи, при които от парковата охрана са засичали мечка лице в лице, но нямаме случаи на нападнати служители. Всяка мечка е като човека – има индивидуален характер и това как ще реагира е строго индивидуално. Имаме случаи, при които кафява мечка продължително напада домашни животни, най-често това се случва в парков участък Белица и парков участък Благоевград. В такива случаи се прави комисия, създава се протокол, който се изпраща в МОСВ за компенсиране на пострадалия стопанин, заяви още Красимир Андонов.

Припомняме, че сигналът за инцидента е подаден в ранните часове на деня от областния управител на Благоевград до директора на РИОСВ в града. Според първоначалната информация група от около 4 човека е излязла да бере гъби в местността „Адрианов чарк“ в землището на Белица, където е възникнал инцидентът. Първа помощ на пострадалата жена са оказали служители на Парка за танцуващи мечки, който е в същата местност.

Радослав Ревански и зам.-министър Емиля Тончева Снимки: Infomreja.bg
Красимир Андонов

КОМЕНТАРИ

Sss15:57 - 03.07.2021
Кмета да застрелят, соло ташак на Доган. Мърлю...
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK