Лекар и медицинска сестра с наложени наказания по 1000 лв. глоба за изготвяне на неистински документи

Снимка: Infomreja.bg

Решението на Окръжен съд – Добрич, наказание не подлежи на обжалване

Общопрактикуващата доктор И.С. и медицинската сестра Д.Р., които са били предадени на съд от Районна прокуратура – Добрич, за документно престъпление, бяха признати за виновни и от Добричкия окръжен съд. Със съдебния акт въззивната инстанция е потвърдила решението на Районния съд. С него, по предложение на Районната прокуратура в града, лекарката И.С. и медицинската сестра Д.Р. са освободени от наказателна отговорност и на всяка от тях е наложено административно наказание - „глоба“ в размер на по 1000 лв.

Двете жени били обвинение за това, че през януари 2017 г., са изготвили и попълнили регистрационни форми за постоянен избор на общопрактикуващ лекар от името на седем жители на гр. Генерал Тошево без тяхното знание и съгласие, с цел да ги употребят пред Националната здравноосигурителна каса, за да докажат, че съществува правно отношение между лекар и пациент. Това обстоятелство било доказано по безспорен начин в хода на разследването. Назначената и изготвена съдебно-графологична експертиза показала, че положените подписи в графа „осигурено лице“ в регистрационните форми не са положени от пациентите, чиито данни са вписани в тях. Според вещото лице – графолог в представените подписи се откриват елементи от подписа на една от обвиняемите – Д.Р.

След като получила неистинските документи от Д.Р., общопрактикуващият лекар И.С. предприела по – нататъшни действия за предвиждането им към Регионална здравно – осигурителна каса – Добрич, с цел да ги употреби по предназначение. Тя била отлично запозната, че същите не са подписани от пациентите, а от медицинската сестра.

Всяка една от обвиняемите е взела участие в извършването на престъплението по чл. 309, ал. 1 от НК. Д.Р. е съставила инкриминираните документи, полагайки подписи в тях вместо трети лица, а И.С. ги е употребила, представяйки ги пред РЗОК, за да докаже, че лицата посочени в тези документи са изразили желание да сменят общопрактикуващия си лекар.

Решението на Окръжен съд – Добрич, наказание не подлежи на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK