ЕС: Скоро се очакват адаптирани ваксини срещу подвариантите на коронавируса Омикрон

Снимка: Infomreja.bg

Moderna и BioNTech/Pfizer работят върху ваксини, базирани на комбинация от оригиналния коронавирус от китайския град Ухан

Адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини срещу Covid-19 (mRNA), които да се справят и с подвариантите на коронавируса Омикрон с една инжекция, скоро ще предложат на хората по-добра защита от ваксините, които са налични към момента, заяви в сряда висш европейски здравен служител, предаде Ройтерс.

Moderna и BioNTech/Pfizer работят върху ваксини, базирани на комбинация от оригиналния коронавирус от китайския град Ухан и подвариант Омикрон. Наричани двувалентни инжекции, те са планирани за използване в есенната ваксинационна кампания, съобщава БНР.

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, ефективността им намаля с еволюцията на коронавируса.

През последните дни представители на ЕС алармираха за нова вълна от случаи на Covid-19 на стария континент и за нарастваща тенденция на хоспитализации в резултат на подварианта на Омикрон, наречен BA.5.

"Прогнозираме, че до края на този месец подлинията BA.5 ще бъде доминиращият вариант в повечето страни от ЕС“, заяви Пиер Делсо, директор на Службата за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването на ЕС, пред членове на Европейския парламент по време на негово изслушване, съобщава Ройтерс.

На този етап не е взето окончателно решение за кой подвариант на Омикрон - BA.1 или BA.4/BA.5 да се приложи кампанията за есенната ваксина, тъй като нито една от модифицираните ваксини все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), посочи още той:

"Каквато и двувалентна ваксина в крайна сметка да бъде достъпна в Европа, тя ще бъде добра ваксина, ще бъде по-добра ваксина, дори срещу подвариантите на Омикрон BA.4/BA.5".

EMA очаква новите ваксини, адаптирани към вариантите на Covid-19, да бъдат одобрени до септември, но през миналата седмица агенцията сигнализира, че е отворена за използване на ваксини, насочени към по-стария вариант BA.1 за тази кампания, предвид на факта, че ваксините, насочени към по-новите подварианти BA.4 и BA.5 едва наскоро са навлезли в клиничното развитие.

"Ето защо за момента все още смятаме, че е много добре да оставим всички опции отворени и да не изключваме нито един от тези кандидати от каквото и да е потенциално одобрение", посочи на брифинг за пресата през миналата седмица Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната стратегия в EMA.

По-рано тази седмица здравните агенции на ЕС препоръчаха втори бустер срещу Covid-19 за всички лица на възраст над 60 години, както и за медицински уязвими хора за борба с новото нарастване на случаите на коронавируса.

Новата Covid вълна вече е в сила и тъй като повечето хора в тази възрастова група са имали поставен първи бустер преди повече от три до шест месеца, рискът за тях е сега, като адаптираните ваксини вероятно ще бъдат налични едва от септември нататък, посочи от своя страна Андреа Амон, директор на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK