Модерна лабораторна апаратура за PCR получи общинската болница в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Това е огромна придобивка за болницата

Модерна лабораторна апаратура за PCR-и и всякакви вирусологочни изследвания получи общинската болница в Дупница от посолството на САЩ в България. Техниката пристигна миналата седмица и вече е налична в здравното заведение. "Планираме да обособим лабораторията на партерния етаж. Изключително много ще ни помогне при обслужването на пациентите, защото ни предоставя възможност да правим и вирусологични изследвания, за които досега нямахме нужната техника и възможности. Нещо повече. Това гарантира още по-точно диагностициране и лечение на гражданите, за което сме благодарни на Посолството на САЩ. Стартирали сме процедура за лицензиране на новата лаборатория преди да започне да функционира, защото преминава през разрешителен режим. Това е огромна придобивка за болницата, за Дупница и за всички жители, защото говорим за изключително скъпа техника, която ще гарантира обслужване на най-високо ниво. Лабораторията ще бъде на партерния етаж в сградата ни на Пазара", категоричен бе медицинският директор на общинската болница д-р Крум Бонев.

Само до преди няколко години, дупнишката болница бе в изключително окаяно състояние и буквално пред закриване заради огромни дългове. Не веднъж и два пъти през 2016 и 2017 година, кметът на общината инж.Методи Чимев бе приканван от различни партии в Общински съвет да закрие болницата, но бе категоричен, че докато е кмет това няма да се случи. В края на 2017 година бе избран прокурист в лицето на Мария Жайгарова, която постепенно успя да стабилизира здравното заведение с много добре работещо ръководство, изглади противоречията между персонала, намали задълженията, увеличиха се заплатите, закупи се нова техника, привлякоха се светила в медицината и се извършват постоянно ремонти на материалната база. На практика, дупнишката болница от най-бедната и пред унищожение, с новата лаборатория е на път да се превърне във водеща в цяла Югозападна България.

От вчера започна изграждането и на външен асансьор в сградата на бившата Транспортна болница. Община Дупница избра изпълнител, като ремонтните дейности вече стартираха. "Асансьорът ще бъде товарен и няма да се налага вече пациенти, които не могат да се движат сами да бъдат качвани по стълбището. Надявам се колкото се може по-скоро да бъде изграден и въведен в експлоатация", заключи Бонев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK