С ново осветление грейват 6 от селата в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Договорът е на стойност 1 278 780,32 лв с ДДС, от които 110 252,29 лв. собствено участие

Кметът инж. Методи Чимев сключи официално договор с Министерство на енергетиката за цялостна подмяна на уличното осветление в 6-те големи села на община Дупница, съобщават от администрацията.

Енергийното ни ведомство е програмен оператор на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". Както е известно, Община Дупница бе кандидатствала официално по т.нар "Норвежка програма" преди 3 години, но заради пандемията, бе забавено разглеждането на документите и обявяването на победителите.

Самият проект, бе презентиран в Осло от инж.Чимев през 2017 година, когато Норвегия покани само 10 общини от България като доказани партньори и реализирали успешно проекти по този механизъм.

Договорът е на стойност 1 278 780,32 лв с ДДС, от които 110 252,29 лв. собствено участие. "Срокът за реализация на проекта е 12 месеца. Ще бъдат подменени осветителната тела в Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман с LED-осветление, като е заложена и автоматизация.

Партньор по проекта ни е "Грийнзон" от град Осло. Предстои да проведем процедурата по избор на изпълнител, като вече се работи по документацията.

С реализацията му на практика ще решим няколко основни проблема в тези най-големи села на общината, а именно - пълна осветеност на улиците в тъмните часове на денонощието, намаляване разходът за ел.енергия и поддръжка.

Надявам се, че дейностите по демонтаж и последващата смяна с новото LED-осветление ще приключи до началото на идния зимен сезон", коментира инж.Чимев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK