Православната църква почита днес свети Сава Освещени

Снимка: Про Нюз Добрич

Той е бил монах, построил манастир край Йерусалим

Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени - монахът, основал прочутия едноименен манастир край Йерусалим.

Св. Сава се родил в 4 в. в Кападокия в знатно и богато семейство, разказва житието му. Още като младеж обаче се отдал на строг постнически живот, като преминал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Той обаче желаел пълна самота, за да може всецяло да се предаде на молитва. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, преподобни Сава се отправил към това място и се заселил в пещерата. След няколко години на уединение към започнали да се присъединяват други и така бил основан манастирът "Св. Сава Освещени".

В народните поверия в различните краища на България светецът е почитан и като мъж, и като жена и е смятан за брат/сестра на св. Варвара и св. Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката "Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава".

Имен ден днес празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Савка

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK