Министър Сандов връчи награди на образователни медиатори в ромската общност

Снимки: МОСВ

Той поздрави всички роми с настъпването на новата година и празника „Василица“

„Ние, които работим за опазването на природата, знаем, че всички дишаме един и същ въздух, всички живеем на една и съща планета и за природата няма граници. По същия начин в едно общество също не трябва да има граници“.

Това каза вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на честване на ромския етнокултурен празник „Василица“ – ромската Нова година, в Министерство на образованието и науката (МОН).

Министър Сандов поздрави всички роми с настъпването на новата година и празника „Василица“.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще.

„България е букет от етноси и култури, а едно от най-колоритните цветя в този букет е именно ромското“, категоричен беше министър Сандов.

Министърът връчи специални призове за утвърждаване и развитие на мрежата на образователните медиатори. Наградените специалисти са Стефан Стефанов, Ирена Михайлова, Бойчо Кочев, Алдин Стефанов, Лариса Антонова, Ангел Ангелов и Златина Памукова.

Медиаторите работят сред ромската общност като подпомагат приобщаването на родителите и децата към образователния процес. Те съдействат за по-ефективното сътрудничество с педагогическите специалисти, с което да се гарантира намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

„Те са едни от героите на нашето време, защото успяват да върнат децата в училище и да водят процеса на образователна и етническа интеграция. Благодаря, че изпълнявате тази важна роля. Вие сте като пчелите, защото работите неуморно. Общувате с родителите, децата, образователните институции, трудът ви често не може да се измери, защото усилията ви изискват време за постигане резултати. Но ние гледаме на тези процеси отговорно, виждаме ползите и знаем, че работата ви има огромно значение в нашето общество“, каза министър Сандов.

Той увери, че като представител на правителството оценява високо работата на образователните медиатори, защото те трябва да преборят и онези хора с патриархални убеждения, които спират и отказват децата от образователния процес.

Събитието беше организирано от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН и Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK