Световноизвестни музиканти предадоха урок на децата от Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Заниманието беше и полезно, и приятно

И четвъртото издание на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ започна с внимание към децата - с образователен концерт, посветен на тях. Ръководени от желанието да им бъдат полезни, в него се включиха американската флейтистка Керъл Уинсенс, композиторката Добринка Табакова, пианистката Лора Чекоратова, оперната певица и вокален педагог Мариана Карпатова, арфист – солистката Анжелина Маджарова и майсторът на кавала Петър Аврамов.

Целта на образователния концерт беше децата да се убедят, че между фолклора и класическата музика има връзка.

Най-напред в концертната зала на Неврокопската митрополия прозвучаха народни песни, изпълнени от талантливите момичета Гергана Кирова и Елиф Уруч . Веднага след това децата трябваше да открият току-що чутите фолклорни мотиви в песента на Панчо Владигеров „ От планина слиза, мамо, младо овчарче“ в изпълнение на мецосопрана Мариана Карпатова.

Организаторите на концерта си бяха поставили и друга задача – да запознаят аудиторията с особеностите на някои музикални инструменти. Много интересно и нагледно бяха обяснени приликите и разликите между кавала и флейтата, а виртуозните изпълнения на Петър Аврамов и Керъл Уинсенс убедиха всички във възможностите на двата музикални инструмента.

Следващото изпълнение беше на пиано и флейта, пиесата „Румъния“ от американския композитор Даниел Паджет. Преди да докосне клавишите, Лора Чекоратова помоли децата да слушат внимателно, за да открият „неравноделните ритъмчета“ в нея.

Интереса на малчуганите спечели и красивата арфа, за която разяснения им даде Анжела Маджарова. С удоволствие арфистката изпълни за тях част от „Лешникотрошачката“ на Чайковски.

През цялото време музикантите беседваха с децата, предразполагайки ги със сърдечното си отношение към тях. Накрая им благодариха за вниманието и активността както с думи, така и с вкусна почерпка.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK