Министър Тодоров с поздрав в навечерието на Международния ден на детската книга

Снимка: Министерство на културата

Той подкрепя кампанията "Походът на книгите"

 Министърът на културата Найден Тодоров поздрави създателите и читателите на книги в навечерието на 2 април - Международен ден на детската книга.

 Приветствието на министър Тодоров гласи:

 „За мен е удоволствие да Ви приветствам с началото на тазгодишната кампания в подкрепа на детското четене „Походът на книгите”, което поставяме заедно на 2 април – Международния ден на детската книга!

 Вярвам, че нищо не може да замени емоцията от съприкосновението с класическата печатна книга, от специалното общуване между автора и четящия. Затова и в Министерството на културата си даваме ясна сметка колко важно е да приобщим отрано най-малките читатели към тази емоция, която им помага да бъдат по-съпричастни едни към други и по-любопитни към света около себе си.

Нашата обща мисия е във времената на таблетите, мобилните телефони и изкуствения интелект да разкрием пред подрастващите едно от най-големите богатства, което имаме - възможността да четем. Защото благодарение на книгата – този своеобразен международен паспорт, ние можем да осъществим нашите първи пътешествия по света, да опознаем различни светове и култури, да се обогатим с мъдростта на изминалото време, която ни помага да се изграждаме като личности.

Подкрепяме усилията и се радваме на успехите на всички, ангажирани в насърчаването на децата да се развиват пълноценно! Министерството на културата работи за това увеличението на средствата за библиотеките за закупуване на книги и развитие на книгоиздаването да продължава устойчиво напред във времето, както и българските автори и преводачи да бъдат достойно подкрепяни.

Използвам възможността да изкажа голямата си благодарност на всички партньори на кампанията „Поход на книгите“, както и на работещите в издателствата, в книгоразпространението и в библиотеките - за това, че гледат в същата посока като нас. Специално благодаря и на авторите, без които не бихме могли да пътешестваме в необятните светове, построени от най-здравия материал - думите.

Вярвам, че в навечерието на светлите великденски празници няма по-подходящ подарък от книгата, и се надявам сред океана от истории всеки читател да намери тази, която говори на езика на душата му. Честит Международен ден на детската книга!“.

Кампанията, която насърчава четенето, стартира всяка година на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Официалното откриване е на 2 април 2023 г. от 11:00 в концертната зала на Дом на културата „Искър“ (бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, до метростанция „Искърско шосе“).

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата.

„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 г. инициативата отново ще се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

Тази година към каузата за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите се присъединяват любими певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад каузата отново застават и знакови журналисти от българските медии. През април всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

 „Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

Повече за инициативата можете да научите тук: https://www.abk.bg/news/view/319.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK