Ерменков: Служебното правителство е длъжно да поднови преговорите с “Газпром”

Снимка: БСП

Трябва и да търсим газ в България, смята енергийният експерт

“Само три страни отказахме да плащаме по новия начин, по който Русия поиска. Останалите започнаха да плащат и си получават руски газ. В Европа няма държава, която да получава газ от Русия и да не плаща по новия начин.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването “Още от деня” на БНТ.

Той подчерта, че когато водиш газова политика, трябва да се съобразяваш с възможностите на държавата откъде може да вземе допълнителни количества газ. “Ние няма откъде да ги вземем. Дори седемте танкера да бъдат докарани, те не покриват нуждите на България”, обясни Ерменков.

По неговите думи служебното правителство е длъжно да реши проблема с доставките на газ като поднови преговорите с “Газпром”.

“Газът от “Газпром” щеше да ни струва 130 евро за мегаватчас, втечненият газ е на цена 180 евро, а на борсата цената преди 3 дни беше 280 евро. Унгария обаче, която подписа  дългосрочен договор с “Газпром”, го получава за 50 долара”, изтъкна социалистът, като добави, че въпросът опира дали  ще политизираме темата с доставките на газ, или ще се съобразим с икономическите дадености, за да отговорим на очакванията българската политика да бъде насочена към една газова сигурност като част от националната ни сигурност.

“Диверсификацията е нещо, което задължително трябва да се случи, за да може по този начин да се увеличи конкуренцията на доставките на газ и да се постигнат по-добри цени. Но диверсификацията не означава априори изключване на участници от състезанието”, коментира още Таско Ерменков.

В заключение той бе категоричен ,че трябва да засилим действията ни, свързани с търсене на газ в България, защото това е най-сигурният източник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK